Bondyho Návšteva expertov je úžasná čierna komédia

Na protest proti antisemitskému podfarbeniu vykonštruovaných politických procesov v Sovietskom zväze i v Československu si zvolil židovský pseudonym. V roku 1949 sa tak zo Zbyňka Fišera stal Egon Bondy. Písal básne, sníval o svetovej revolúcii aj ľahkom zbohatnutí a žil na hrane zákona. Pre jedných je Egon Bondy veľký spisovateľ a filozof, iní ho zatracujú ako blázna a eštebáka.

06.10.2014 14:23
experti Foto:
Hra Návšteva expertov vychádza z prostredia tajných služieb, s ktorými mal Egon Bondy aj osobnú skúsenosť.
debata

Vo svojich básnických, prozaických i dramatických textoch sa nikdy nestotožnil s podobou pofebruárového režimu. Bol jeho vytrvalým kritikom. A v umeleckom svete doktor filozofie a výrazný inšpirátor českého undergroundu zanechal nezmazateľnú stopu. Na slovenskú divadelnú scénu sa po prvý raz dostáva jeho hra Návšteva expertov. V premiére ju dnes uvedie bratislavské Štúdio 12 na Jakubovom námestí.

„Keď za mnou Robo Roth prišiel s touto hrou a s myšlienkou, že by bolo výborné priniesť to na javisko, chytila som do rúk text. A keď som sa doň začítala, zistila som, že je to úžasná čierna komédia, ktorú jednoducho musíme zinscenovať,“ povedala režisérka, herečka a pedagogička Ingrid Timková.

Hra vychádza z prostredia tajných služieb, s ktorými mal Egon Bondy aj osobnú skúsenosť. Okrem spolupráce s komunistickou ŠtB zažil počas pokusu o emigráciu do Rakúska kuriózne dobrodružstvo s francúzskou tajnou službou, ktorej sa ponúkol, že vykoná atentát na vedenie sovietskeho štábu. „Egon Bondy je obrovský mystifikátor a súčasne dokonale pozná ľudské myslenie a správanie. Musím povedať, že ma v tejto hre dostal – svojou fantáziou, imagináciou a mystifikáciou,“ pokračovala režisérka Návštevy expertov.

Jedinečný rukopis Egona Bondyho, ktorého pamäti Prvních deset let inšpirovali scenáristu a režiséra Tomáša Mašína k nakrúteniu filmu 3 sezóny v pekle, charakterizuje veľká sloboda, fantázia, humor aj irónia. Tak ako Bondy aj jeho „experti“ sú stelesnením faustovskej slobody ducha. A na javisku si kladú aj otázky o limitoch ľudskej normálnosti, aj o hraniciach, ktoré sú ľudia schopní za istú cenu prekročiť.

„Je to vynikajúca hra. A hoci je Bondy slávny filozof a úžasný básnik, napísal aj niekoľko hier. V priestore divadla je však takmer neobjavený. Je to škoda, pretože má veľký presah aj ako dramatik. Je veľmi originálny a nekonvenčný,“ dodala Ingrid Timková. Nie náhodou Bondyho ako dramatika „objavila“ Bratislava, do ktorej sa presťahoval v deväťdesiatych rokov. A kde vo veku 77 rokov aj 9.¤apríla 2007 vydýchol naposledy.

Hlavnú postavu – generála – hrá Robert Roth. Okrem neho sa v čiernej komédii predstavia aj herci Daniel Fischer, Lukáš Pelč a Marta Maťová. Reprízy Návštevy expertov sú plánované na 13. októbra, 3. a 14. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egon Bondy #Robo Roth #Návšteva expertov