Drevení cirkusoví artisti na niti

Drevení artisti na nitiach. Svetová marionetová atrakcia. Veľkými titulkami pozýva Dezorzovo lútkové divadlo na pondelkovú "veľkú" premiéru predstavenia Cirkus.

20.10.2014 15:49
31 cirkus   IMG 7873 Foto:
Premiéra bude v pondelok o 20. hodine v priestoroch Urban House na Laurinskej ulici v Bratislave.
debata

„Nová atrakcia bola výzvou prezentovať bábky aj v takej nepredstaviteľnej rovine, ako je akrobatický cirkus,“ povedal režisér Gejza Dezorz.

Po inscenáciách Gašparkove šibalstvá alebo erotic dobrodružstvá Bob De Nira, Sandokan – Tiger sa vracia a Johanes Faust „zabrúsilo“ jediné bábkové divadlo pre dospelých na Slovensku do sveta cirkusovej hravosti, žonglérskeho majstrovstva a klaunských eskapád.

„Klaun Pepino zohráva v našej produkcii veľmi dôležitú úlohu. V aréne sa objaví veľa hviezd. Napríklad bicyklový artista, akrobatická opička, mýtický jednorožec, lev, tančiaci skeleton aj rôzne exotické tvory,“ pokračoval režisér a zakladateľ jedinečného divadla. Na scéne predvedie svoju šikovnosť aj silák, ktorý dvakrát väčšiu siláčku unesie ako pierko. Aj kráska, ktorá dokáže chodiť po lane aj so zaviazanými očami. „A dokonca aj ôsmy div sveta Janči Paprika,“ pripomenul Gejza Dezorz.

Malí ľudkovia na nitiach pripomínajú liliputánov, nemajú viac ako dvadsať, tridsať centimetrov. Bábky sú však replikami tých, ktoré zabávali publikum na námestiach pred sto i viac rokmi. Dezorzovo lútkové divadlo pokračuje v tradícii marionetového divadla, ktoré hrávali európski komedianti štyri storočia. A vzdáva hold tradičnému slovenskému bábkarstvu, ktoré minulý rok zapísali do reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska UNESCO.

Náročné boli technológie, jednak výroby drevených umelcov a jednak vodenia bábok. „Je to know how, ktoré sa dnes už tak ľahko nevidí a je ťažké vytvoriť takúto atrakciu bez znalostí technologických podkladov alebo empirických skúseností, čo ktoré vahadlo dokáže. Každá bábka vytvára iné akrobatické číslo, čo je s tými niťami veľmi špecifické,“ vysvetlil režisér.

Premiéra bude v pondelok o 20. hodine v priestoroch Urban House na Laurinskej ulici v Bratislave. „Cirkus je príjemný projekt, ktorý si zaslúži nový priestor priamo v sekcii Starého Mesta,“ dodal Gejza Dezorz. Reprízy jedinečných výkonov dvoch desiatok drevených artistov, žonglérov, akrobatov aj exotických zvierat na nitiach sa už budú odohrávať na domovskej scéne Dezorzovho lútkového divadla v Kabinete bábkového umenia na Karpatskej ulici v Bratislave. Najbližšie 23. a 30. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gejza Dezorz #Dezorzovo lútkové divadlo #cirkus