Festival českého divadla privezie od susedov to najlepšie

DNA, jedno slovo, tri písmená... Nosič genetických informácií, choroba, ovplyvňujúca život v najnevhodnejšom okamžiku, priepasti osobné, vzťahové aj existenčné. Všetky dná sveta i života s nadhľadom aj trpkým úsmevom odkrýva autorská hra Bolka Polívku DNA, zrodená z prežitých a skutočných strastí i radosti. V divadelnej šatni, v ktorej životom "ošľahaný" a rád poučujúci On (Bolek Polívka) a jeho dcéra Ona (Anna Polívková), presvedčená, že otec je "paranoidný vrták", pulzuje konfrontácia dvoch generácií.

30.10.2014 14:00
32 festival ceskeho divadla dna  3x Foto:
Bolek Polívka a Anna Polívková v inscenácii DNA.
debata

Jedinečný rodinný dokument, v ktorom sa stiera rozdiel medzi scenárom a skutočnosťou, je jednou zo siedmich inscenácií, ktoré v bratislavskom Štúdiu L+S predstaví od utorka Festival českého divadla. „Dramaturgia festivalu ponúka aktuálnu vzorku toho najzaujímavejšieho z českej divadelnej scény. Každý si tam nájde to svoje,“ uviedol výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Ani tento rok nebudú chýbať legendárni „cimrmanovci“ so Zdenkom Svěrákom, ktorí do Bratislavy privezú jednu zo svojich „klasických“ inscenácií, aby ňou 21. ročník festivalu otvorili. Afrika, aneb Češi medzi lidožravci rozpráva o výprave českých cestovateľov do vnútra Afriky. Výprava na čele s Dr. Emilom Žábom, v ktorej je aj misionár, mecenáš a vodič vzducholode, pristane na území černošského kmeňa albínov. Jeho členovia cestovateľov prijmú s radosťou, rovnako ako ich dary, dokonca sa aj naučia po česky. Aj tak sa však rozhodnú ich zjesť. Pred smutným koncom v kotle ich zachráni láska domorodcov k básňam J. V. Sládka. Rozuzlenie zápletky sa už prezrádzať nepatrí.

„Je to smrteľne nebezpečná hra, akú ste doteraz nehrali. Môže to byť otázka života a smrti. Želáte si byť zasvätení?“ Týmto sloganom pozýva brniansky Buranteatr na predstavenie 39 stupňů. Dobrodružný thriller Alfreda Hitchcocka upravil Patrick Barlow, ktorý ho jemným posunom premenil na paródiu, ktorá vtipne reaguje na aktuálnu situáciu. Keď sa stretnú traja ľudia, jeden je vždy navyše. Tvrdí anglický dramatik a laureát Nobelovej ceny za literatúru Harold Pinter vo svojej hre Zrada. Tajomstvo z dávnej minulosti s nečakaným vyústením milostného trojuholníka uvedie Divadelní spolek Kašpar.

S komentovaným príbehom 20. storočia Europeana, nominovaným na Cenu Alfreda Radoka, sa predstaví pražské Divadlo Na zábradlí. Dnes fascinujúci, kedysi nekompromisný americký maliar Mark Rothko je hrdinom inscenácie Červená. Hrou Johna Logana o večnom mefistofelovskom pokušení konzumu, moci a vplyvu s umením, pravdivosťou a pokorou sa predstaví pražské Divadlo v Řeznické.

Záver festivalu bude patriť Divadlu Viola a Horanského hre Neumím jinak než láskou. Hrdinkou „martýria jedného srdca a dvoch osudov, plného napätia, vzbury, vášne, vtipu aj poézie“ je Božena Němcová v podaní Tatiany Vilhelmovej. „Vždy na jeseň sa v Štúdiu L+S zíde partia českých divadelníkov a pozorných slovenských divákov. Každý si v programe Festivalu českého divadla nájde to svoje,“ dodal Pavol Danišovič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bolek Polívka #DNA #Štúdio L+S #Festival českého divadla