Festival, ktorý čerí hladinu súčasného tanca

Šesť večerov, desať predstavení umelcov z ôsmich krajín, štyri performance a krátke filmy - to je vizitka 9. ročníka Nu Dance Festu.

01.11.2014 16:00
Billinger&Schulz: Romantic Afternoon Foto:
Choreografiou Romantic Afternoon sa predstaví nemecká dvojica Verena Billinger & Sebastian Schulz.
debata

Medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla sa začne v utorok v priestoroch A4 v Bratislave. Jeho ambíciou je priniesť závan čerstvého vzduchu do vôd súčasného tanca najmä na slovenskej tanečnej scéne.

„Orientujeme sa na predstavenia, ktoré sa snažia priniesť niečo neodskúšané. Na experimenty, v ktorých sú presahy s performing art či s výtvarným umením. Na koncepty, ktoré sa nesústreďujú na estetickú stránku pohybu,“ povedala riaditeľka Nu Dance Festu Petra Fornayová.

V izbe tajomstiev, do ktorej nazeráme cez okno, sa vynárajú čriepky príbehov, z ktorých si každý dokáže vyskladať novú story. Aj tak možno charakterizovať nedramatickú Anticameru talianskej Gruppo Nanou, ktorá 4.¤novembra festival otvorí. Nasledujúce slávnostné odovzdávanie cien Nu Video Dance zverejní, ktoré z 22 slovenských a českých súťažných filmov o súčasnom tanci si podelia tri ceny. Víťaz získa Zlatú výšivku, finančnú odmenu 500 eur a zájazd do Petrohradu spojený s návštevou alternatívnych scén.

Žena hľadajúca v spomienkach. Dve telá, ktoré sa vzájomne vedú a posúvajú. V bode zlomu ostáva bytosť a spomienka. Choreografia pre dve tanečnice a film s názvom In Between a Woman, pod ktorú sa podpísali Zdenka Brungot Sviteková a Berrak Yedek, bude mať na festivale svetovú premiéru. „Sólo Move som vytvárala počas svojho tehotenstva. Vnútorné pocity a nové vnímanie priestoru sprevádzali obrazy, vnemy a otázky o našom pôvode,“ uviedla v Paríži tvoriaca Eva Klimáčková. Jej metafora ľudského bytia v nedeľu 9.¤novembra program Nu Dance Festu uzavrie.

„Spojivom hlavného programu je veľmi jemná línia idey, ktorá používa tanec na vyjadrenie postoja voči spoločnosti alebo nastoľuje problém. Všetky choreografie sú konceptuálne ladené,“ dodala Petra Fornayová, ktorá na festivale uvedie svoje Objekty výskumu.

Minimalistický site specific projekt Vitrína roztancuje aj architektúru Starého Mesta. Pre štyri zahraničné kultúrne inštitúty (francúzsky, maďarský, bulharský, poľský) vytvorili slovenské tanečnice štyri performance, pri tvorbe ktorých mali za úlohu využiť genia loci daného miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nu Dance Fest #A4 #tanečný festival #Petra Fornayová