Kocúrkovo nastavuje dnešku krivé zrkadlo

Čo sa smeješ? Reč je o tebe. S týmto mottom pustil v roku 1830 Ján Chalupka medzi ochotníkov svoju veselohru Kocúrkovo.

05.11.2014 10:00
Kocúrkovo, inscenácia Foto:
Stanislav Pitoňák a Adriana Krúpová v modernom Kocúrkove, ktoré uvedie Štátne divadlo Košice v premiére v piatok a sobotu.
debata

Čím môže osloviť hra, stará takmer dve storočia, súčasných divákov? „Pri hlbšom čítaní sa mi na Chalupkovom pôvodnom texte páčilo práve to, že vzťahy a ľudské charaktery sú v ňom veľmi dnešné,“ povedal režisér Eduard Gürtler. Premiéru „jeho“ Kocúrkova uvedie Štátne divadlo Košice v piatok 7. a sobotu 8. novembra.

„Jazyk a niektoré reálie sa nám zdali trochu vypáchnuté, pôvodný text sme preto preniesli do dnešných čias. Označuje sa to slovom parafráza. Snažili sme sa postavy, ktoré mal v hre Chalupka, zosúčasniť, pomenovať ich dnešné vlastnosti, ich dnešné vzťahy,“ pokračoval režisér, ktorý text aj upravil.

Na scéne spolurežiséra Juraja Fábryho v kostýmoch Silvie Zubajovej sa stretne učiteľ, ktorý práve prišiel do Kocúrkova, s drzou parádnicou Aničkou, ktorú mu chce za ženu vnútiť jej matka klebetnica. „Jadro aj sujet sme nemenili, jednoducho sme len obnažili Chalupku. Dnešný divák objaví Chalupku ako veľmi schopného, veľmi predvídavého, na svoju dobu veľmi moderného a drsného autora, ktorý sa celému slovenskému životu posmieva. Ale na druhej strane je veľmi smutný z toho, že to na Slovensku ide práve týmto spôsobom,“ dodal Eduard Gürtler.

Impulzom k vzniku príbehu z čínsko-vietnamsko-thajského fast foodu Zlatý drak bolo náhodné stretnutie autora s právnikom. „Spýtal sa ma, či by som nechcel napísať niečo o nelegálnych prisťahovalcoch v Nemecku. Títo ľudia žijú svoje životy bez papierov, bez zdravotnej starostlivosti, v neustálom strachu z odhalenia,“ spomenul Roland Schimmelpfennig. Renomovaný dramatik napísal Zlatého draka, ktorého nemecká kritika vyhlásila za Hru roku 2010. V nitrianskom Divadle Andreja Bagara bude mať v sobotu a nedeľu premiéru.

„Je to nielen príbeh mladého Číňana, ktorému vytrhnú zub, ale aj príbeh obyvateľov jedného domu, ktorí sa míňajú v reštaurácii Zlatý drak,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský. Starý muž, mladá dvojica zaľúbencov, letušky či muž, ktorého opúšťa žena, hľadajú naplnenie svojich predstáv o šťastí a zároveň reprezentujú rôzne fázy ľudského života.

Pri inscenovaní hry vychádzal režisér z autorových odporúčaní. „V hre, ktorú tvorí 48 scén, vystupuje 15 postáv, ktoré hrá päť hercov. Mladí hrajú starších hrdinov, starší zas mladých, muži hrajú ženy a, naopak, ženy mužov. Zlatý drak je logisticky najzložitejšia hra, ktorú som kedy robil, vzhľadom na strihové premeny jednotlivých scén aj prezliekania. A logistika vnútorných i vonkajších premien dala zabrať aj hercom,“ dodal Svetozár Sprušanský.

V prostredí amerických prostitútok sa odvíja príbeh hry Pauly Vogelovej Najstaršie remeslo, ktorej inscenáciu premiéruje v piatok a sobotu bratislavské Divadlo Nová scéna. Nejde o zručne napísaný bulvár, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Laureátka Pulitzerovej ceny prináša exkluzívny pohľad do zákulisia ustavične zatracovanej, ale stále prekvitajúcej sféry ľudského podnikania.

Tragikomédiu pre herecké legendy režijne naštudoval Ľubomír Paulovič. V príbehoch dlhých životov piatich žien, ktorých remeslom bolo rozdávať lásku v najrozmanitejších podobách, sa predstavia Zuzana Kocúriková, Milka Zimková, Ida Rapaičová, Eva Landlová, Eva Mária Chalupová, sekundovať im bude Ladislav Cmorej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Kocúrkovo #nová inscenácia #Ján Chalupka