Balet opäť podporil onkológiu

Hľadisko novej budovy Slovenského národného divadla v stredu tlieskalo prvým sólistom renomovaných európskych baletných scén. Predstavili sa tu na štvrtom ročníku tanečného galapredstavenia Umenie pre život. To je spoločným projektom Národného onkologického ústavu, neziskového Združenia priateľov NOÚ a Baletu Slovenského národného divadla.

06.11.2014 17:23
Galavečer Umenie pre život podporili poprední... Foto:
Galavečer Umenie pre život podporili poprední baletní sólisti.
debata

Počas večera sa na javisku SND predstavila napríklad Isabella Ciaravola z Baletu Parížskej opery, ktorá zatancovala výnimočné sólo Esprit Libéré na hudbu Johna Williamsa z filmu Schindlerov zoznam. Roman Novitzky a momentálne najúspešnejšia slovenská primabalerína Miriam Kačerová zo Stuttgart Ballet zatancovali v duete z baletu Onegin. Aj tento ročník Umenia pre život podporili Roman Lazík a Nina Polákova z Viedenského štátneho baletu a ďalší etablovaní tanečníci.

Cieľom Umeia pre život je podpora aktivít Národného onkologického ústavu v Bratislave, aj keď galavečer nemá podľa organizátorov štandardný charitatívny rozmer. "Je to priestor, kde sa chceme poďakovať našim bývalým, súčasným a verím, že aj potenciálnym darcom a podporovateľom, bez ktorých by sme nedokázali realizovať rekonštrukcie a obnovovať jednotlivé pracoviská ústavu a zvyšovať tak poskytovanú zdravotnú starostlivosť,“ povedal riaditeľ Národného onkologického ústavu Jozef Dolinský.

Hostitelia večera - riaditeľ Baletu SND Jozef... Foto: Mária Candráková
Hostitelia večera - riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský ml. (vľavo), riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský (v strede) a generálny riaditeľ SND Marián Chudovský (vpravo). Hostitelia večera - riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský ml. (vľavo), riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský (v strede) a generálny riaditeľ SND Marián Chudovský (vpravo).

Ústav chce podľa neho aj touto príjemnou formou informovať verejnosť o tom, čo sa mu vďaka pomoci iných podarilo uskutočniť. „Príkladom je kompletne zrekonštruované Oddelenie ambulantnej chemoterapie, ktoré sa vďaka spolupráci s poprednými slovenskými výtvarníkmi v unikátnom projekte Umenie lieči stalo galériou umenia. Viac ako 80 obrazov, ktoré umelci darovali ústavu, zdobia nemocničné chodby a ambulancie oddelenia. Časť z nich si návštevníci podujatia mohli pozrieť na výstave, ktorá obohatila slávnostný večer,“ uviedli organizátori.

debata chyba
Viac na túto tému: #balet #SND #Národný onkologický ústav #galavečer #Umenie pre život #Umenie lieči