Rozhlasové hry zo 16 krajín sa predstavia v Bratislave

Desiaty ročník bienále Medzinárodného festivalu Prix Ex Aequo 2014 rozhlasových hier pre deti a mládež bude v priestoroch Slovenského rozhlasu hostiť tvorcov z 23 rozhlasových staníc zo 16 krajín sveta.

11.11.2014 16:00
festival rozhlasovych hier Foto: ,
O víťazoch festivalu Prix Ex Aequo rozhoduje medzinárodná porota.
debata

Počas troch dní sa konajú verejné počúvania, na ktorých si návštevníci môžu vypočuť 37 príspevkov, medzi nimi aj zástupcov z Indonézie či Vietnamu. Počúvanie hier prebieha do štvrtka 13. novembra.

Bratislavské bienále Medzinárodného festivalu Prix Ex Aequo je výnimočným podujatím európskeho charakteru, kvôli svojej orientácii na rozhlasovú tvorbu pre deti a mládež. Festival sa koná pod záštitou Európskej vysielacej únie. „V Európe existujú festivaly, kde sa prezentujú rozhlasové hry, rozhlasové fíčre, ale nikde nie je festival vyslovene venovaný mládeži, takže na to sme veľmi hrdí,“ uviedla Zuzana Grečnárová, tímlíderka odboru pôvodnej tvorby RTVS.

Príspevky súťažia vo dvoch kategóriách – rozprávková hra a hra pre mládež. Slovensko zastupujú rozprávková hra Radka Bachratého Kam odlieta kolotoč na zimu a hra pre mládež Ikarov pán autorky Vandy Kyselicovej. „Obidve hry sú pôvodné, čo znamená, že boli napísané pre náš rozhlas. Je to vzácnejšie a, samozrejme, aj náročnejšie pre vznik diela,“ dodala Grečnárová.

Festival je prístupný aj pre verejnosť. Návštevníci si môžu súťažné hry vypočuť dnes aj zajtra, pričom dopoludnia dostanú priestor rozprávkové hry a popoludní hry pre mládež. Rozhlasové hry sa púšťajú v pôvodnom znení, ktoré sprevádzajú anglické titulky, čo môže priniesť aj rôzne úsmevné momenty najmä v prípade exotickejších jazykov ako vietnamčina alebo švédčina. Práve zástupcovia zo Švédska patria k jedným z favoritov festivalu. „Každý rok je mimoriadne silno zastúpený švédsky rozhlas. Majú naozaj skvelé veci, veľmi sa im darí. Vždy prídu s niečím zaujímavým, s dobrým nápadom aj spracovaním literárnej predlohy,“ vraví Zuzana Grečnárová.

Medzinárodný festival Prix Ex Aequo sa po prvý raz konal v roku 1996. Počas takmer dvadsaťročnej histórie festivalu získali slovenskí nominanti niekoľkokrát ocenenie za výnimočný umelecký výkon, no ešte nikdy nedosiahli na hlavnú cenu. Príspevky v oboch kategóriách posudzujú trojčlenné medzinárodné poroty a mená víťazov vyhlásia v piatok 14. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský rozhlas #Prix Ex Aequo 2014 #rozhlasové hry