Divadlá zatiahnu oponu až po polnoci

Dve hodiny pred polnocou ožije Dracula, o niečo skôr príbeh španielskeho zvodcu Dona Juana, pri piesňach z muzikálu Grék Zorba sa bude spomínať na režiséra Jozefa Bednárika, chýbať nebude ani Interview s upírom, a na tých, čo vydržia až do konca, čaká popolnočný drink a orechovo-jablkové hody. Ale aj množstvo ďalších nekaždodenných zážitkov a prekvapení sľubuje Noc divadiel, ktorá sa v sobotu 15. novembra začína už okolo poludnia. Do 5. ročníka európskeho projektu sa tentoraz zapojilo 49 divadiel z 18 slovenských miest.

15.11.2014 12:00
Vydláždený život, Elledanse Foto:
Bratislavské Divadlo elledanse uvedie počas Noci divadiel aj svoje najnovšie predstavenie Vydláždený život.
debata

„Každoročne narastá počet divadiel, ktoré sa do projektu zapájajú. Každoročne sa lámu rekordy. Nielen kvantitatívne, ale aj kvalitatívne narastá záujem súborov, ktoré okrem predstavení, tvorivých dielní či diskusií s tvorcami odhaľujú v tretiu novembrovú sobotu pred divákmi aj tajomstvá divadelného zákulisia,“ povedala Vladislava Fekete, riaditeľka Divadelného ústavu, ktorý je koordinátorom Noci divadiel.

To sa ti nesnívalo!, znie tohtoročné motto. Pohralo sa s ním zvolenské Divadlo J. G. Tajovského, ktoré uvedie príbehy z gauča v psychoterape­utickej ordinácii pod názvom Nie, to sa ti nesnívalo! alebo aj Fred by sa čudoval. Kto z divákov príde do hľadiska aj so snárom, bude mať vraj výhodu. Lapače snov sa budú vyrábať v bratislavskom Divadle Lab pod názvom Pochytaj si svoje sny. Návštevníkov čaká aj Veštiareň, Tuli sny – divadelná hra inak či Bohéma. Divadlo elledanse v Bratislave láka aj na holistickú hudbu Electric Sabiny s nočným workshopom Ako sa stať hologramom.

V Trnave pozývajú na Café Dostoyevski Túlavého divadla, v Senci bude hosťovať bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90 s Tichým domom, banskobystrická Štátna opera uvedie Dusíkov Hrnčiarsky bál. Prešovské národné divadlo, ktoré si o polnoci pripomenie slávnostným kladením venca Jonášovi Záborskému pripomenie prvé výročie vzniku, ponúka pri bare špeciálne uvedenie inscenácie Single radicals bez kulís a bez kostýmov. Divadlo na Hambálku v Malackách pozýva na Nočné hambálkovanie s tvorcami, hercami a pesničkami aj veselý kvíz o divadle a divadelné improvizácie. Prievidzské Divadlo A a Divadlo Shanti pripravili pre vytrvalcov aj Polnoc s muzikálom a o hodine neskôr aj Tancovačku.

„Divadelníci z celého Slovenska vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája nielen spoločným potleskom o 19. hodine, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi. Je to aj krásna príležitosť, aby sa všetky typy divadiel – od stálych až po nezávislé bez ohľadu na zriaďovateľa – zviditeľnili,“ dodala Vladislava Fekete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Don Juan #noc divadiel #Dracula #predstavenia #Interview s upírom