V košickom Kulturparku predstavia japonské divadlo

Pri príležitosti Roka výmen medzi krajinami V4 a Japonskom košické Kasárne/Kulturpark uvedú tanečno-bábkoherecké predstavenie Ningjómai - Tanec s bábkou, ktoré kombinuje klasickú krásu bábkového divadla a tanca s modernými dramatickými výrazmi. Novú umeleckú formu príde do Košíc predstaviť v pondelok 24. novembra o 19. h jej zakladateľ Hori Hiroši.

24.11.2014 11:58
Základateľ ningjómai Hori Hiroši si vytvára... Foto:
Základateľ ningjómai Hori Hiroši si vytvára vlastné bábky.
debata

Japonská kultúra má u nás exotickú príchuť, ktorá láka k objavovaniu dosiaľ nepoznaných kultúrnych čŕt ostrovnej krajiny. Hori Hiroši získal za svoje ningjómai množstvo ocenení a odohral predstavenia v Ázií, Európe, ale aj v Amerike. Predstavenia čerpajú tematické námety v starej klasickej literatúre, ako aj v súčasných dielach. Nielen rôznorodosť tém, ale aj hudobná pestrosť sú podstatné súčasti divadelno-tanečných predstavení ningjómai. Hiroši prechádza od tradičnej japonskej hudby cez vážnu hudbu až po moderné žánre. Okrem toho, že je Hori Hiroši pôvodcom myšlienky vytvoriť divadelné predstavenie založené na tanci s bábkami, si umelec sám tieto bábky aj vyrába.

Ningjómai je monodrámou, kde Hori Hiroši tancuje s bábkou na javisku sám. V niektorých prípadoch sa na pódiu nachádza pomocník, ktorý má zakrytú tvár. „Hlavu a telo bábky, ktoré spolu vážia okolo 16 kg, vodí umelec svojou ľavou rukou, zatiaľ čo pravou rukou vodí pravú ruku bábky. Nohy umelca sú zároveň nohami bábky,“ vysvetľuje symbiózu herca a bábky tlačová správa. Návštevníci sa môžu tešiť v tomto podaní na Príbeh o princovi Gendžim, Sen vetra či Legendu o dračom kráľovi. Súčasťou predstavenia bude prehliadka špeciálnych 12-vrstvových kimon, ktoré navrhol a ušil samotný Hori Hiroši.

Rok 2014 bol ustanovený za Rok výmen medzi krajinami V4 a Japonskom a jeho úlohou je posilniť väzby medzi krajinami, ale takisto podporiť osobné výmeny v oblasti kultúry, obchodu a turizmu. Slovenským veľvyslancom projektu je profesor Vladimír Bužek a japonskou veľvyslankyňou sa stala klaviristka a herečka Nao Macušita.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Košice #tanec #predstavenie #Kulturpark #bábkoherectvo