Slnečný cirkus oslavuje 30 rokov

Už tridsať rokov uplynulo od prvého predstavenia vtedy ešte neznámeho zoskupenia Cirque du Soleil, ktoré v roku 1984 uviedlo šou s názvom La Grand Tour v quebeckom mestečku Gaspé. Svoje predstavenie Quidam (Príbeh) uvedie v bratislavskej Slovnaft aréne od 5. do 8. februára 2015.

02.12.2014 12:00
Slnečný cirkus - Cirque de Soleil - Bratislava Foto:
Slnečný cirkus odohrá v Bratislave sedem predstavení.
debata

S predstavením Quidam príde do Bratislavy 52 akrobatov, hudobníkov a spevákov. Diváci sa budú môcť spolu s malou Zoé, ktorá je titulnou postavou, dostať do imaginárneho sveta na jej ceste k oslobodeniu duše.

Zakladateľom Slnečného cirkusu je filantrop Guy Lalibert, ktorý do prvého predstavenia obsadil len 20 artistov. Umelecká základňa sa napokon rozrástla až na 1¤300 umelcov z 50 krajín sveta a z Laliberta sa stal jeden z najbohatších Kanaďanov. Guy Lalibert dodnes pôsobí ako riaditeľ cirkusu a svojich umelcov si dôkladne vyberá, pričom najpodstatnejším kritériom je talent. „Na spoluprácu si Guy vyberal vždy len tých najlepších artistov, Cirque du Soleil neprestajne vyhľadáva talentovaných ľudí, ktorých oslovuje na spoluprácu. Niektorí sa prihlásili sami a tí najlepší dostali možnosť odprezentovať svoje umenie na konkurzoch, ktoré sa konajú po celom svete,“ uvádzajú organizátori.

Svoju cestu do Slnečného cirkusu si napokon našla aj Lisa Skinnerová, ktorá účinkuje v predstavení Quidam už päť rokov. Lisa najskôr ponuku Slnečného cirkusu odmietla s odôvodnením, že o žiadnom takom cirkuse ešte nepočula. Neskôr sa však sama prihlásila na konkurz. Ardee Dionisio sa do slávneho zoskupenia dostal na základe svojich videí uverejnených na youtube a pre Oleksandra Bondarenka s bratom Andrijom bolo vstupenkou získanie ôsmich vzácnych kovov na majstrovstvách sveta či Európy v gymnastike. V predstavení Qiudam robia bratia jedno z najnebezpeč­nejších čísel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akrobati #šou #Cirque du Soleil #cirkus