Koľkokrát ešte budú múdri chybovať?

S populizmom a intrigami sa to dá dotiahnuť ďaleko. Je až zarážajúce, ako aktuálne vyznieva takmer stopäťdesiat rokov stará hra Aj múdry schybí.

25.12.2014 15:00
Aj múdry schybí Foto:
Anna Javorková a Marián Mitaš v inscenácii Aj múdry schybí.
debata

Netreba ani výrazné aktualizačné prvky a vzdanie sa ruských reálií, aby sa Ostrovského kritika bytostne dotkla aj nás. Presvedčiť sa o tom môžete v Mestskom divadle DPOH.

Koláž na tému Ostrovskij

Po autorských textoch Leni a Doktor Macbeth siahla dvojica Valéria Schulczová a Roman Olekšák po klasike. Ani tu sa však neubránili autorskému zásahu a z Ostrovského hry vytvárajú vlastnú koláž. Príbeh pokrytca a karieristu Glumova, ktorý si razí svoju cestičku na vrchol ťahaním správnych nití, hrajú vo vlastnom poradí scén. Dej tak pôsobí oveľa dynamickejšie, modernejšie a pripomína film.

To však nie je jediná zmena klasiky. Mamičku Glumova (Marián Mitaš) nehrá o generáciu strašia herečka, ale jeho príťažlivá rovesníčka Danica Jurčová, vďaka čomu sa ich vzťah posúva do mileneckej roviny. Namiesto denníka na verejnosť uniknú hlasové nahrávky, čím inscenácia jasne odkazuje na slovenskú politiku. Vizuálne sa však tvorcovia pohybovali v ruskom prostredí. Pôsobivá scéna Pavla Andraška umiestňuje koberce nielen po celej podlahe javiska, vešia ich však aj nad hlavy hercov a kostýmom Evy Kleinovej tiež zveličene odkazujú na ruský odev.

Zámer tvorcov bol očividný, výrazne fraškovitú prvú časť mala striedať časť temnejšia, s jasnými narážkami na slovenskú politickú scénu. Je preto škoda, že humor v prvej časti zostal visieť v rozpačitej medzere medzi civilným herectvom a herectvom fraškovitým. Oveľa lepšie obstála druhá časť, ktorá je síce vážnejšia, no politické narážky, kritika populizmu, ale aj zosmiešnenie súčasných osláv MDŽ v nej rezonujú výborne.

Aktuálna inscenácia s nápadom

Inscenácia priniesla viacero zaujímavých hereckých kreácií. Vynikajúca je Anna Javorková ako Mamajevová, ktorá postavu nebudovala len ako smiešnu starnúca koketu, ale nechala naplno vyznieť aj jej tragédiu. Naopak, o absolútnej komickosti sa dá hovoriť pri výkonoch dvojice Anna Šišková a Monika Potokárová, ktoré predstavovali grófku Turusinovú a jej neter Mášenku. Aj predstavitelia menších postáv Milo Kráľ, Peter Kadlečík, Ivo Gogál či Gregor Hološka predviedli príjemné komické drobnokresby, ktoré sa síce vyhýbali zbytočným zveličeniam, no aj tak boli divácky zaujímavé. Herectvo Mariána Mitaša ako Glumova však bolo protikladne civilné, čo síce postave pridávalo na autentickosti, v istých momentoch však pôsobilo fádne.

Aj múdry schybí v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava možno nie je živelná komédia, v ktorej jeden vtip strieda druhý. Je to však aktuálna a kvalitne vybudovaná inscenácia s nápadom.

Hodnotenie Pravdy: 3,5/5 Alexander Nikolajevič Ostrovskij: Aj múdry schybí / réžia: Valéria Schulczová / dramaturgia: Roman Olekšák / scéna: Pavol Andraško / kostýmy: Eva Kleinová / hrajú: Marián Mitaš, Danica Jurčová, Milo Kráľ, Anna Javorková, Ivo Gogál, Gregor Hološka, Anna Šišková, Monika Potokárová, Peter Kadlečík / premiéra: 13. decembra 2014 v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava v Bratislave

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Aj múdry schybí