Sluha, ktorý baží po peniazoch a ženách

Sú divadelné hry dobré, lepšie a vynikajúce. Ale toto je skutočná bomba! Napísal britský kritik o komédii Richarda Beana Sluha dvoch šéfov.

15.01.2015 12:00
Sluha dvoch šéfov Foto:
Miroslava Drínová (Dolly) a Peter Kočiš (Francis) v komédii Sluha dvoch šéfov.
debata

Triumfovala pred štyrmi rokmi v londýnskom West Ende, na Broadwayi, uviedli ju už v 32 krajinách a tlieskali jej milióny rozosmiatych divákov. Nespútanou hravosťou, skvelým slovným humorom a situačnou iskrivosťou zaujala aj režiséra Svetozára Sprušanského, ktorého interpretáciu uvádza bratislavské Divadlo Nová scéna v piatok 16. a v sobotu 17. januára v slovenskej premiére na profesionálnom javisku.

„Goldoniho Sluha dvoch pánov ponúkol Beanovi príbehový veniec postáv, aby na archetypoch postavil skúsený autor nový príbeh stretnutí, míňania sa a preoblečení. Goldoni mu ponúkol základ pre vytvorenie plnokrvných charakterov. Sluhu, ktorý sa snaží získať peniaze, aby sa najedol, ale ktorého zraku neunikne žiadna žena, feministky, ktorá túži po láske, aj keď to nechce navonok priznať, mafiána okresného formátu alebo právnika, ktorý slovnými eskapádami zahaľuje skutočnosť,“ povedal režisér.

Hru zasadil Bean do roku 1963, postavami a postavičkami zaľudnený príbeh sa odohráva v prostredí mafiánskeho mestečka Brighton. Dôverčivý Francis slúži dvom pánom, Crabbovi a miestnemu gangsterovi Stubbersovi. Keď vyjde najavo, že Crabb je v skutočnosti žena, ktoré brata – dvojča mafián zabil, roztáča sa kolotoč vtipných zámen, komediálnych prekvapení a humorných scén. Diváka čaká dobrá zábava, ale aj množstvo prekvapení. „Niektorí z hercov majú aj vlastné hudobné čísla, v ktorých budú hrať na hudobných nástrojoch,“ prezradil najmenšie z prekvapení Svetozár Sprušanský. Okrem množstva postáv je na javisku aj živá kapela. „Je to požiadavka autora. Inak je to skifflová skupina, z ktorej sa neskôr vyvinul aj fenomén zvaný Beatles. Bean pracuje aj s motívmi Ringo Starr či John Lennon,“ pokračoval režisér. Dobrá komédia je podľa neho tvrdá drina v spôsobe výstavby a načasovania gagov, presnej miery hereckého spracovania, zosúladenia všetkých zložiek, ale rozosmiate tváre divákov vraj stoja za to. Hlavnú postavu sluhu Francisa alternujú Peter Kočiš a Martin Šalacha, premúdru sexicu Dolly zas Miroslava Drínová a Lucia Vráblicová. Vizuálne – scénou a kostýmami – sa predstavenie vracia do 60. rokov. „Snažili sme sa urobiť krásnu dobovú inscenáciu a pastelovú rozprávku pre dospelých,“ dodal Svetozár Sprušanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #inscenacia #Sluha dvoch šéfov