Flirt alebo láska?

Preniklo flirtovanie už aj do Číny? Spovedajú viedenské slečinky čínskeho princa Su-Čonga, pôsobiaceho na viedenskom dvore na poste veľvyslanca. Prinajmenšom v operete Franza Lehára Zem úsmevov, ktorej premiére tlieskali v berlínskom divadle Metropol v roku 1929.

17.01.2015 09:00
Zem úsmevov Foto:
Adriana Kohútková (Lisa) a Miroslav Dvorský (Su-Čong) v inscenácii Lehárovej operety Zem úsmevov.
debata

„Zákulisie opery je vlastne jedna veľká opereta, teraz ho prenášame na javisko,“ povedal hudobný riaditeľ Opery Slovenského národného divadla Friedrich Haider. Klasický titul ľahšieho žánru premiéruje súbor prvej scény štvrtý raz, v sobotu 17. a nedeľu 18. januára v režijnom naštudovaní Juraja Nvotu.

„Triumf a melanchólia, ilúzia a rozčarovanie, túžba a vytriezvenie, intímny príbeh uprostred konvencií západnej a východnej spoločnosti je stále inšpiratívny,“ povedal režisér, ktorý sa so žánrom operety „pohral“ prvýkrát. Najskôr vraj váhal, ale keď si vypočul Lehárovu hudbu, súhlasil s ponukou.

Príbeh sa odohráva najskôr na viedenskom dvore. „Ľahké flirty si doprajem,“ priznáva hlavná hrdinka Lisa. Keď sa zaľúbi do čínskeho princa, pohrdne večným nápadníkom grófom Gustávom. V Číne, kde dej pokračuje, zaskočia mladomanželku neznáme tradície, zvyky a hlavne pocit, že nie je vítaným hosťom. Keď sa v ďalekej krajine objaví princov sok v láske, dostáva sa k slovu žiarlivosť.

„V hudobnom divadle sa stretáva literatúra, výtvarné umenie a tanec, dominantná je však hudba. Snažil som sa vyrozprávať príbeh slovom, obrazom, detailom i celkom, a tak chystať príchod každej hudobnej emócie,“ pokračoval Juraj Nvota. Spolupracoval s dirigentom Petrom Valentovičom a choreografom Jaroslavom Moravčíkom. „Scénograf Tomáš Rusín otvoril priestor veľkého javiska, ktorý kostýmová výtvarníčka Zuzana Štefunková-Rusínová naplnila teplom farebnosti,“ spomenul režisér. Postavu Lisy alternujú Adriana Kohútková a Helena Becse-Szabó, princa Su-Čonga Miroslav Dvorský s Michalom Lehotským, grófa Gustáva Róbert Remeselník a Ondrej Šaling.

V Zemi úsmevov Franz Lehár nahradil veselé operetné finále nostalgickým záverom. „Doterajšia prax ma naučila, že s katarziou sa nedá kalkulovať. Ani nostalgia a mravoučné ponaučenie však nie sú na zahodenie, keď sa katarzia nedostaví,“ dodal Juraj Nvota.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Juraj Nvota #opereta #Zem úsmevov