Vitajte v Balzacovom fanklube

Róby šuštia, svetlá blikajú, hudba hrá, postupne sa schádza "lepšia" spoločnosť a sype sa biely prášok. Možno je to sneh, možno niečo iné. Je tu každý, čo niečo znamená, alebo aspoň každý, kto by rád niečo znamenal.

18.02.2015 05:00
Petra Vajdová (Ester) a Richard Autner (Lucien)... Foto:
Petra Vajdová (Ester) a Richard Autner (Lucien) v inscenácii Lesk a bieda kurtizán v bratislavskom Divadle Aréna.
debata

Od otvorenia opony vidia diváci v zrkadle svoj vlastný odraz a nie je to jediná zlomyseľnosť, ktorú im režisér pripravil. Urobil to však štýlovo, vtipne a zároveň dojemne.

Večná láska, večná korupcia

Bratislavskému Divadlu Aréna pribudla do repertoáru inscenácia, ktorá podobne ako jeho Jane Eyrová v SND môže osloviť širokú verejnosť. Aj tu vystupuje Marián Amsler ako výrazná osobnosť a suverénny tvorca. Vytvoril novú pôvodnú hru, ktorá nemá ambíciu verne interpretovať Balzacov košatý román, ale nájsť premostenia so súčasnosťou.

Práca to iste nebola ľahká, Amsler musel viaceré postavy zlúčiť do jednej a ich príbeh upraviť podľa svojich potrieb. V centre jeho úpravy je nielen jeden z najbolestnejších milostných príbehov kurtizány Ester a básnika Luciena, ale aj skorumpovanie verejne činných osôb. Nuž, ak je niečo večné, potom sú to láska a korupcia.

Miley Cyrus na návšteve u Balzaca

To, čo autor Amsler výborne napísal, neskôr režisér Amsler štýlovo zrežíroval. Inscenácia sa pohybuje na pomedzí vysokej literatúry a pop kultúry. Strohá čierno-biela scéna doplnená modernými kúskami nábytku, extravagantné oblečenie, nahota, homosexualita, drogy, ale aj veľké hity Rihanny, Lany del Rey či Miley Cyrus. Nič z toho nie je používané či zneužívané na samoúčelné šokovanie a inscenácia diváka najmä v prvej časti nadchne svojou hravosťou a sviežosťou.

V druhej časti, ktorá je príbehovo temnejšia a statickejšia, sa však tento princíp uplatňuje ťažšie. Posledné slová inscenácie patria podliakovi Herrerovi – novému ministrovi spravodlivosti, ktorý vraj odteraz bude chrániť záujmy občanov. Divákom, ktorí sa vďaka svetelnej zmene vidia v zrkadle ešte zreteľnejšie, sa po týchto slovách možno ani nechce tlieskať.

V inscenácii účinkuje len sedem hercov. Exceluje najmä Petra Vajdová ako Ester. Jej výkon opäť dokazuje, že sa vyvíja vo výraznú herečku plných a dramatických tónov. Nemenej presvedčivý je aj výkon Richarda Autnera ako mladého básnika Luciena. Martin Hronský ako Carlos Herrera azda s pribúdajúcimi reprízami pridá svojej postave na výraznejších akcentoch. Postave by to prospelo. Inscenáciu spestruje dvojica herečiek Veronika Strapková a Romana Dang Van ako slúžky Amerika a Ázia, ktoré navyše inscenáciu konferujú a dopĺňajú vydarenými speváckymi partmi.

Lesk a bieda kurtizán v Divadle Aréna je ďalšou inscenáciou, ktorú by ste túto sezónu rozhodne nemali vynechať. Sviežej a štýlovej inscenácii sa istotne podarí osloviť aj divákov, ktorí dosiaľ nepatrili do fanklubu pána Honoré de Balzaca.

Hodnotenie Pravdy: 4/5

Marián Amsler: Lesk a bieda kurtizán (podľa Balzaca) / réžia, scéna a kostýmy: Marián Amsler / dramaturgia a texty piesní / Zuzana Šajgalíková / hudba: Slavo Solovic / hrajú: Richard Autner, Petra Vajdová, Martin Hronský, Marek Ťapák, Elena Podzámska, Veronika Strapková, Romana Dang Van / premiéra: 13. februára v Divadle Aréna Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Aréna #divadelná recenzia #Marián Amsler #Lesk a bieda kurtizán