Pravoslávni sa búria proti inscenáciám Puškina a Wagnera

Klasici svetového umenia sa stávajú obeťami kontroverzných ruských zákonov, píše ruská tlač v súvislosti so škandálmi okolo repertoáru divadelných a operných scén v ruských mestách.

09.03.2015 12:11
Richard Wagner Foto:
Richard Wagner (22. máj 1813 - 13. február 1883)
debata (2)

Veľkú pozornosť vyvolali incidenty v Iževsku a Novosibirsku, kde pravoslávni aktivisti napadli inscenácie slávnych diel Alexandra Sergejeviča Puškina a Richarda Wagnera.

Súbor novosibirskej opery sa dostal pod paľbu kritikov za spôsob, akým zasadil do reálií modernej doby Wagnerovu romantickú operu Tannhäuser. Režisér Timofej Kuljabin poňal osobu Ježiša Krista ako hrdinu erotického filmu, ktorého režisérom sa stal protagonista opery Tannhäuser.ä

Kontroverzné predstavenie vyvolalo búrlivé protesty miestneho pravoslávneho biskupa a režiséra a riaditeľa divadla hnali pred súd za urážku viery. Hrozia im vysoké pokuty alebo verejnoprospeš­né práce.

Novosibirský metropolita Tichon sa prokuratúre sťažoval, že kresťanské symboly sa v modernej inscenácii Wagnerovej opery „neužívajú v súlade s určením“. Vyšetrovateľom vraj prichádzajú stovky listov rozhorčených pravoslávnych veriacich. Podľa režiséra Kuljabina ide o nepochopenie tvorivého zámeru. Všetok dejový konflikt sa podľa neho týka rímskokatolíckeho vyznania, nie pravoslávia.

Ďalší škandál prepukol v Iževsku a v jeho centre sa ocitla inscenácie Puškinovej poviedky Fujavica v miestnom Ruskom dramatickom divadle. Mních iževského kláštora Svätého Michala Vladimir Andrianov si vo svojom udaní posťažoval, že pravoslávny kríž, ktorý sa objavuje na scéne, má „urážlivú podobu“. Za neprípustné tiež označil, že pop, ktorý je jednou z postáv poviedky, je znázornený ako vydierač a pijan. Andrianov žiada zákaz hry a verejné ospravedlnenie sa v médiách, inak vraj bude nasledovať žaloba.

Tvorcovia inscenácie sa obhajujú tým, že v texte sa od pôvodného Puškinovho diela v ničom neodchýlili. Sám autor o pravoslávnom kňazovi vo svojom diele niekoľkokrát píše, že „chľastá ako prievozník“. Akékoľvek cenzúrne úpravy vedenie divadla odmietlo, uviedla rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Rusko v minulých troch rokoch prijalo niekoľko sporných zákonov, ktoré výrazne sprísňujú tresty za útoky proti náboženskému presvedčeniu a pravoslávnej viere. Zostrenie legislatívy nasledovalo najmä po hlučnom predstavení škandalóznej punkovej skupiny Pussy Riot v hlavnom moskovskom pravoslávnom chráme z februára 2012.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #škandál #pravoslavní #Puškin #Wagner