Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici má 55 rokov

Na Námestí Štefana Moyzesa v Banskej Bystrici oslávia 1. apríla 2015 divadelníci z  Bábkového divadla na Rázcestí už 55 rokov svojej existencie.

31.03.2015 10:29
Bábkové divadlo na rázcestí Foto:
Snímka z predstavenia Čiarkolárium banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí.
debata

O 14.00 h bude predstavenie C. Collodiho Pinocchio zamerané na mladších divákov a o 15.00 h sa začne skutočná divadelná zábava, próza aj poézia (ne)všedných dní, 55 rokov v slovách a číslach, fakty, spomienky, súčasnosť. Veselé divadielkovanie vystrieda o 16.00 h divadelné predstavenie B. Schenkovej na motívy Ch. Perraulta Kocúr v čižmách, klasická rozprávka v tradično-netradičnom spracovaní.

Päťdesiatpäť rokov je úctyhodný vek a šediny pokrývajú nielen tvorcov divadelných inscenácií. Divadlo sa stalo symbolom banskobystrického divadelníctva, kontrovať mu môže len Štátna opera či Divadlo Štúdio tanca. A nesmieme zabudnúť na Záhradu v Benitzkého pasáži. Tieto súbory však nemožno porovnávať a tak sa Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) stalo v Banskej Bystrici najvyhľadávanejším činoherným divadlom, ktoré tvorí pre deti aj dospelých. Svoje umenie už predstavilo aj na významných divadelných festivaloch v zahraničí (Francúzsko, Poľsko, Česko).

Pôvodne Krajské bábkové divadlo sa v roku 1990 premenovalo na Bábkové divadlo na Rázcestí a v roku 1992 uviedlo prvú inscenáciu pre dospelých Dojímate ma veľmi, fragmenty zo života a diela Dominika Tatarku. Umelecká náročnosť a pohľad k divákom intelektuálnejšieho razenia, pokračovali aj v ďalších inscenáciách pre dospelých. Pravidelné hranie a repertoár pre dospelých zaviedli v bábkovom divadle v roku 2004. Detské predstavenia, naopak, sú poznamenané hravosťou, tvorivosťou a ústretovým krokom k detskému divákovi. Stačí spomenúť, že divadlo vytvorilo aj projekty pre celkom malé deti od 10 mesiacov do troch rokov. BDNR ako jediné divadlo na Slovensku realizuje projekt zameraný na rodové scitlivovanie verejnosti.

Od roku 1985 je interným režisérom divadla Marián Pecko, ktorý pôvodne prišiel do divadla na jeden rok. Prvá premiéra dvojice Iveta Škripková (dnes riaditeľka divadla) a Marián Pecko bola inscenácia Pištáčik v roku 1998.

Súčasťou osláv bude aj uvedenie inscenácie Nikolaja Vasilijeviča Gogoľa Bláznove zápisky, s podtitulom Psia opera, ktorú divadlo v réžii Mariána Pecka uvedie 24. apríla 2015.

Uvedením pemiérového Gogoľovho diela vyvrcholia oslavy v BDNR. Ako informoval novinárov Marián Pecko, hra má silne emotívneho, ľudského a múdreho hlavného hrdinu, ktorý je však napriek týmto vlastnostiam outsiderom v spoločnosti.

Počas svojej existencie divadlo zrealizovalo 221 premiér pre všetky vekové kategórie a navštívilo ho skoro 2 290 000 divákov.

BDNR získalo množstvo ocenení v národnej a v medzinárodnej úrovni. Momentálne má na svojom repertoári dvadsať titulov pre deti a trinásť titulov pre dospelých. Jeho dramaturgičkou je Monika Kováčová. Oslavy budú pokračovať počas celého roka 2015 a vyvrcholia v decembri 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí