Svieži Korzár nepáchne naftalínom

Publiku sa páčilo všetko, tanec, príbeh, kostýmy aj scéna. Písala v roku 1856 dobová kritika o premiére baletu Adolpha Charlesa Adama Korzár a publikum v Parížskej opere tlieskalo nadšením. Odvtedy ožívajú romantické dobrodružstvá šéfa korzárov Konráda, jeho milej Medory, jej priateľky Gulnary aj zradného piráta Birbanta na svetových javiskách. Najnovšie ho v piatok 17. apríla a v sobotu 18. apríla uvedie v premiére Balet Slovenského národného divadla.

17.04.2015 11:59
Andrej Szabo (Konrád) a Sara Michelle Murawski... Foto:
Andrej Szabo (Konrád) a Sara Michelle Murawski (Medora) v inscenácii Korzár, ktorá má 17. a 18. apríla premiéru v Balete SND.
debata

„Už vyše jeden a pol storočia je Korzár kasovým trhákom. Aj keď sa balet časom odklonil od literárnej predlohy, ktorá vznikla na základe Byronovej poémy, libreto ešte vždy uspokojí priaznivcov pirátsko-romantického žánru rovnako ako napríklad film Piráti z Karibiku,“ povedal choreograf a režisér Vasilij Medvedev, ktorý pred štyrmi rokmi inscenoval predstavenie Onegin.

Inscenáciu postavil na choreografii Mariusa Petipa, ktorý Korzára zdokonaľoval celý život. Vychádza z pôvodnej Adamovej partitúry, ktorú SND získalo z archívu Parížskej opery. „Predstavenie v sebe spája imperátorskú rozkoš, dynamický príbeh i veľkolepé rôznorodé tance. Ide o neuveriteľnú koncentráciu choreografických šperkov v jednom predstavení,“ pokračoval hosťujúci choreograf a režisér.

Východiskom síce boli historicko-dobové materiály, keďže sa tvorcovia snažili preniesť na javisko archaický duch predstavenia. Ale zároveň im išlo o to, aby bola inscenácia svieža a dynamická, rozhodli sa vyvarovať pachu naftalínu. Do takéhoto veľkolepého projektu sa vraj v súčasnosti pustí len máloktorý súbor. Vysoké nároky kladie inscenácia aj na tanečníkov, ktorých kreácie musia byť v každom okamihu dokonalé. „Vyžaduje si množstvo virtuóznych sólistov. Má silné sólové mužské obsadenie, ktoré má len máloktorý súbor. Balet SND ich má. Tanečníci navyše dnes už nepoznajú charakterové tance, ktoré sa učia v Rusku. O to ťažšia bola naša spoločná práca,“ vysvetlil Medvedevov asistent Stanislav Fečo.

Z pôvodných návrhov, ktoré sa dochovali v Petrohrade, vychádzal aj autor scény a kostýmov Pavol Juráš. „Nejde však o kópie, len som sa nimi voľne inšpiroval,“ zdôraznil autor veľkolepej výpravy. Na tri stovky kostýmov potreboval takmer 4-tisíc metrov z viac ako štyroch stoviek druhov látok. Navrhol päť rôznych scén: orientálny bazár, jaskyňu pirátov, palác pašu, oživený sad a scénu na mori. Len pomaľovaná časť scény na plátne má takmer 3 700 štvorcových metrov. „Inscenácia reprezentuje tradíciu nielen v tanci, ale aj v kostýmoch, maskách a vo výprave,“ pripomenul Pavol Juráš.

A čím chce Korzár osloviť súčasných divákov? „Dobrodružný príbeh, orientálne motívy, ľúbostná zápletka, pirátska exotika, pôsobivá scéna, potopenie pirátskej lode – to všetko umožňuje vnímať tento starý balet nie ako divadelný anachronizmus, ale ako veľkorozpočtový a výpravný trhák v štýle zlatého veku Hollywoodu,“ spomenul Vasilij Medvedev. „Inscenácia Korzár je určená predovšetkým pre tých, ktorí ešte v divadle hľadajú kúzlo,“ dodal choreograf a režisér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Balet Slovenského národného divadla #Adolphe Charles Adam #Korzár #Pavol Juráš #Vasilij Medvedev