Tanečná poézia stojí na improvizácii

Predstavenie, ktoré každý večer vzniká nanovo pred očami diváka. Aj tak by sa dal charakterizovať projekt Strieborná tekutina strieborná niť, ktorý má v sobotu 18. apríla a v nedeľu 19. apríla premiéru v banskobystrickom Divadle Štúdio tanca.

18.04.2015 16:05
41 strieborna tekutina  strieborna nit foto... Foto:
Inscenáciu Strieborná tekutina strieborná niť pripravil v Divadle Štúdio tanca Julyen Hamilton.
debata

Pripravil ho Julyen Hamilton. Oceňovaný anglický tanečník, choreograf, básnik a pedagóg projekt charakterizoval poeticky: „V stúpajúcom prílive sa vynárajú príbehy a dychtivo sa dožadujú svojho miesta na slnku. Telá tanečníkov, jeho a jej myseľ, záblesk pohybu, mení sa na jazyk. Strieborná tekutina strieborná niť vyteká z tohto jazyka a je v ňom ukotvená.“

Do Divadla Štúdio tanca sa Julyen Hamilton vracia – a rád – po šiestich rokoch. Prvýkrát sa predstavil v roku 1999 inscenáciou Niečo medzi nami. „Obdivujem ho v prvom rade ako človeka, ktorý neoddeľuje umenie od života. Popri tom, že sa venuje svojmu poslaniu a tvorbe, má normálne fungujúcu rodinu, deti. Keď príde domov, opraví strechu, urobí drevenú podlahu. Pre mňa je vzor v tom, že človek oddaný svojej práci nemusí žiť ako mimoň vytrhnutý z normálneho žitia, a vidno to aj na jeho tvorbe. Spája v nej absolútnu slobodu s majstrovským zvládnutím všetkých tvorivých aspektov,“ povedala riaditeľka Divadla Štúdio tanca a popredná slovenská choreografka Zuzana Ďuricová Hájková.

Pohyb, svetlo, slovo a hudba tvoria základné ingrediencie predstavenia, ktoré je založené na majstrovstve improvizácie. Inšpirovaný tanečníkmi, ktorých Julyen Hamilton pozoroval pri jednej zo skúšok, napísal pre každého text. „Pre zahraničné zájazdy nášho Divadla Štúdio tanca by bolo asi lepšie, keby sme použili anglickú verziu, ale Hamilton sa rozhodol pre preklad do slovenčiny. Keďže jeho texty idú do hĺbky, asi by bola škoda, keby im diváci na Slovensku nerozumeli,“ vysvetlila riaditeľka Divadla Štúdio tanca. Každý tanečník načítal vlastný text, ich hlasy a slová zohrávajú v inscenácii dôležitú úlohu. Rovnako ako „čriepky“ z Hamiltonovej hudobnej tvorby, ktorými obohatil hudobnú líniu predstavenia.

Nerozohráva v ňom obrazy konkrétnych príbehov, ale to neznamená, že ich nemožno objaviť. „Necháva výsostne na tanečníkoch, ako situácie uchopia a na čom ich budú stavať. Aj keď ostanú v mimopríbehovej rovine, vždy sa objaví mikropríbeh. Najdôležitejšie je, aby si tanečník vôbec nič nepripravoval, ale bol schopný okamžite zareagovať na tú-ktorú konkrétnu situáciu, vychádzajúcu zo svetelnej či hudobnej zmeny alebo podnetov kolegov. Ďalším percipientom predstavenia bude divák a jeho reakcie, odmietnutie alebo prijatie toho, čo sa deje na javisku,“ dodala Zuzana Ďuricová Hájková.

V kostýmoch Marka Gašpara Šafárika a svetelnom dizajne Jána Čiefa sa predstavia Tibor Trulík, Lenka Rajchmanová, Marie Knapová, Maria Hernando Blasco a Jakub Jeňo. Pod koncepciu, ideu a choreografiu inscenácie Strieborná tekutina strieborná niť sa podpísal hosťujúci Julyen Hamilton, pre ktorého je ďalším spolutvorcom sám divák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Divadlo štúdio tanca #Strieborná tekutina strieborná niť #Julyen Hamilton #Tibor Trulík #Lenka Rajchmanová #Marie Knapová #Maria Hernando Blasco #Jakub Jeňo