Namiesto páchateľov prenasledujú obete

Ľúbostný príbeh dvoch ľudí, ktorí zažili niečo, čo úplne zmenilo ich životy. Tak charakterizoval svoju hru Blackbird škótsky dramatik David Harrower, ktorú napísal inšpirovaný skutočnou udalosťou na objednávku festivalu v Edinburghu. Vyniesla mu prestížnu Laurence Olivier Award, obletela celý svet a neustále vyvoláva vášnivé diskusie. Slovenskú premiéru bude mať v piatok 24. apríla na javisku Slovenského komorného divadla v Martine.

22.04.2015 15:55
Ján Kožuch (Ray) a Kamila Antalová (Una) v... Foto:
Ján Kožuch (Ray) a Kamila Antalová (Una) v inscenácii Blackbird.
debata

„Hra je love story, aj keď veľmi ,špecifická'. Naša inscenácia však ňou nie je,“ povedala režisérka Valeria Schulczová. Na Harrowerovom texte ju zaujala najmä skutočnosť, že je súčasný, kontroverzný a zároveň odkrýva tabu.

V komornom dramatickom príbehu sa po rokoch stretáva mladá žena a starnúci muž. Ray ako páchateľ násilia, Una ako jeho obeť. Postupne odkrývajú tajomstvá spoločnej minulosti, obnažujú krehkú hranicu medzi láskou a zneužívaním. Inscenácia kladie ťažké otázky, napríklad čo traumatizovalo Unu viac – vzťah s Rayom alebo reakcia spoločnosti, hnev rodičov, agresívne vyšetrenia u lekára či sedenia u psychiatričky? Neponúka však jednoznačné odpovede. Je na divákoch, aký postoj zaujmú k tomu, čo sa odohráva na scéne.

„Žijeme v inom kontexte ako postavy našej hry. Tu sú obete sexuálneho zneužívania stále kriminalizované. Ak navyše ide o zneužitie detí, je to ešte horšie. Spoločnosť sa nedokáže s týmto typom zločinov vyrovnať, a tak sa namiesto páchateľov prenasledujú obete,“ pokračovala hosťujúca režisérka, ktorá text spolu s Romanom Olekšákom preložila.

Hlavné úlohy zverila Jánovi Kožuchovi a Kamile Antalovej. Scénu a kostýmy navrhol Pavol Andraško, o hudbu sa postaral Róbert Mankovecký. „Dúfam, že naša inscenácia prispeje k odtabuizovaniu tejto témy. Dobrým východiskom bude, ak pripustíme, že sa to deje aj u nás. Možno i v našom okolí. A nebudeme hluchí a slepí,“ dodala Valeria Schulczová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Valeria Schulczová #Slovenské komorné divadlo v Martine #Ján Kožuch #Kamila Antalová #David Harrowe #Blackbird