Divadlo elledanse sa lúči s bitúnkom

Situácia nie je tragická, pripúšťa zakladateľka a umelecká riaditeľka Divadla a Tanečnej školy elledanse v Bratislave Šárka Ondrišová. "Nemáme financie na luxus, akým je v tejto dobe stála tanečná scéna. Každý z nás robí na doraz za dvoch, za troch, napriek tomu sme stále v mínuse," povedala popredná choreografka.

23.04.2015 16:00
Divadlo a Tanečná škola elledanse sa kvôli... Foto:
Divadlo a Tanečná škola elledanse sa kvôli nedostatku peňazí rozlúči so svojou stálou scénou.
debata

Rozhodla sa, že jediná stála tanečná scéna v Bratislave opustí po ôsmich rokoch činnosti svoje sídlo na Miletičovej ulici. S pracovným tímom a priateľmi premenili chátrajúci bitúnok na multifunkčný divadelný priestor.

Pôvodný projekt počítal s nadstavbou, ktorej priestory by slúžili na komerčné účely. Prenájom by pokryl prevádzkové náklady, tak ako to funguje vo svete. Plán nevyšiel. „Ak sa neviete uživiť, nemáte na trhu čo robiť, lebo nie je o vás záujem,“ spomenula si na slová známeho. „Z podnikateľského uhla pohľadu asi mal pravdu, ale umenie a kultúra sa azda nemôže týmto pohľadom riadiť,“ konštatovala choreografka.

Pre tanečnú školu, ktorá si na svoju prevádzku zarobí, rokuje o nových priestoroch. Pre divadlo hľadá stálu scénu, na ktorej by mohli s predstaveniami hosťovať. „Bola by škoda nechať ladom živý repertoár,“ vysvetlila Šárka Ondrišová. „Nie som zatrpknutá, ale poučená. Skončila sa jedna etapa a ktovie, čo prinesie budúcnosť,“ dodala. Veľká rozlúčka s priestorom alternatívnej a nezávislej scény T&D elledanse bude 19. júna. Jej doterajšie sídlo je na predaj.

Od svojho vzniku uviedlo divadlo 22 premiér, hosťovali v ňom popredné zahraničné súbory aj festivaly súčasného tanca, uskutočnili viac ako 900 kultúrnych podujatí, ktoré navštívilo viac ako 25-tisíc divákov.

Vo foyeri visia tri DOSKY, ktoré získali predstavenia uvádzané práve na jeho scéne. Inscenáciu Fuga vybrali do svojho programu organizátori Tanzmesse najväčšieho veľtrhu a festivalu súčasného tanca v Düsseldorfe spomedzi viac ako tritisíc uchádzačov. S ďalšími predstaveniami hosťovali na rôznych európskych festivaloch. Granty z ministerstva kultúry boli určené na premiéry, občas pokryli aj náklady na pár repríz, viac nie.

Keď na začiatku roka prišiel elledanse o stáleho partnera zo súkromnej sféry, oklieštil program. Na programe ostalo len pár nízkorozpočtových predstavení. Z tejto kategórie je aj najnovší titul IDxentity – premiéra bude 15. a 16. mája – do ktorého vložili vlastné peniaze aj tanečníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo a Tanečná škola elledanse #Šárka Ondrišková #IDxentity