O slovenskej náture i vášňach

V počte opustených detí drží Slovensko prvenstvo v rámci celej Európy.

29.04.2015 12:00
33 dama bez kamelie  9Y5A9277jpg Foto:
Natália Puklušová (Rita), Kristína Greppelová (Soňa), Alexander Bárta (Andy) a Braňo Deák (Stano) v inscenácii Dáma bez kamélie, ktorá má dnes premiéru v bratislavskom Divadle Aréna.
debata

Takmer každé druhé manželstvo sa u nás rozvádza. Z troch detí sa dve narodia zosobášených rodičom. Jedenásť percent Slovákov je závislých od alkoholu, osem percent pije denne. V zlepšenie svojej ekonomickej situácie verí každý tretí Slovák. Každý štvrtý má problémy s vysokým krvným tlakom. Len desať percent Slovákov je hrdých na existenciu a životaschopnosť samostatného štátu, trikrát viac na úspech našich športovcov, najmä hokejistov.

Tieto a mnohé ďalšie údaje z reálnych štatistík, prieskumov verejnej mienky, sčítania ľudu spolu s množstvom článkov, blogov aj novinových titulkov poslúžili ako východisko hercom bratislavského Divadla Astorka Korzo '90 a režisérovi Michalovi Vajdičkovi pri tvorbe autorskej inscenácie Jama deravá, ktorá má dnes premiéru.

Skúsili niečo nové

„Sú to témy, ktoré sa nás všetkých bytostne dotýkajú. O to jednoduchšie bolo ilustrovať ich dramatickou formou. Vďaka nadhľadu, odstupu, irónii a sebareflexii vzniklo množstvo nápadov, z ktorých sme vyselektovali tie najlepšie,“ povedal Michal Vajdička. Priznal, že objednávok na dramatizácie má toľko, že sa tentoraz rozhodol vyskúšať niečo nové.

Jama deravá je jeho prvým pokusom o autorské divadlo. „V septembri minulého roka som nastúpil na miesto umeleckého šéfa Dejvického divadla v Prahe, kde sa takýto skúšobný proces pokladá za bežný. Asi sa to na mňa nalepilo,“ pokračoval v Astorke po prvý raz hosťujúci režisér.

„Inscenácia je aj poctou maďarskému divadelnému súboru Krétakör Színház. Mali predstavenie, ktoré sa volalo Čierna krajina, a na jeho základe ich zrušili. Oni vychádzali z názvov článkov v novinách. Nás to inšpirovalo, ale rozhodli sme sa pre tému štatistík,“ spomenul Michal Vajdička. Každá téma má svoj príbeh a inú formu. Sled krátkych sekvencií o našom národe aj slovenskej náture je smiešny, veselý, smutný aj trpký. Ako napokon sám život.

Tanec so smrťou

Hudba znie naplno, na parkete sa tancuje, pri bare sa ochutnáva a popíja. Narodeninová párty „lepšej“ spoločnosti je v plnom prúde. V priebehu jedinej horúčkovitej noci sa však dramaticky prepletú osudy otca, syna a mladej ženy, po ktorej túžia obaja. Aspoň v inscenácii Dáma bez kamélie, ktorú dnes v premiére uvádza bratislavské Divadlo Aréna.

Už názvom hry napovedá dramatik Marek Maďarič, že nejde o dramatizáciu slávneho románu Alexandra Dumasa ml. Dáma s kaméliami, ale len o voľnú inšpiráciu. Príbeh zbavil sentimentálnej optiky a zasadil do súčasnosti. „Pôvodne boli v texte aj pesničky a smerovalo to viac do sladkobôľnej operety, čo nie je moja parketa. Zrazu sa však ukázalo, že ohniskom príbehu by mohla byť narodeninová párty matky, na ktorej sa mladá žena dozvie, že onedlho musí zomrieť. Je to teda tanec so smrťou, danse macabre, tanec o život,“ povedal režisér Martin Čičvák.

Zabávajúci sa hrdinovia prežívajú sklamania, obnažujú svoje tajomstvá a prežívajú krach svojich predstáv o živote. Láska, ktorá ich rozličným spôsobom spája, dostáva tri podoby: predstieraného vzťahu za peniaze, skutočne silného citu a napokon aj zradenej emócie. Hlučnú zábavu však náhle pretne ticho a začne sa úplne iný príbeh.

„V divadle je najvzrušujúcejšie, keď do seba narazia radikálne rozdielne žánre ako dve lietadlá. Ak sú havária a kontrast obrovské, vtedy inscenácia funguje,“ pokračoval režisér. Najťažšie bolo ustrážiť, aby sa pri tanci a hudbe nevytratila emocionalita každej situácie. Spolu s Michalom Skočovským navrhol aj originálnu scénu, na javisko umiestnili bufet aj stoličky pre divákov – kto má chuť, môže sa obslúžiť či pridať sa k tancujúcim párom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aréna #Michal Vajdička #Dáma bez kamélie