Tri grácie z umakartu obsadia Štúdio L+S

Na chlebíčkoch pomaly zasychá vlašský šalát, ale tri ženy, ktoré sa stretli v jednej kuchyni, majú stále čo riešiť.

02.05.2015 12:00
41 tri gracie z umakartu  3256044 Foto:
Marta Sládečková (Marta), Petra Polnišová (Eva) a Kamila Magálová (Helena) v trpkej komédii Tri grácie z umakartu.
debata

Kaderníčka Marta si začína užívať dôchodok. Jej sestra Helena sa kvôli dedičstvu po matke vracia po rokoch zo Švajčiarska. A Martina dcéra Eva, ktorá si až pri skúšaní svadobných šiat uvedomila, že sa vlastne vydávať ani nechce. Tak sa začína trpká komédia Tri grácie z umakartu, ktorú pre bratislavské Štúdio L+S napísal autorský tandem Michaela Doleželová a Jana Ryšánek Schmiedtová. A inscenáciu, ktorá má v sobotu premiéru, aj spolu režírovali.

Čerstvá dôchodkyňa má nabrúsený jazyk a tenké uši. Vie o všetkom, čo sa kde „šustne“, a na všetko má svojrázny názor. Staršia sestra, ktorá svet socializmu dávno vymenila za švajčiarsky „blahobyt“, v skutočnosti hľadá nový zmysel života. A najmladšia z „troch grácií“ je síce trochu pri tele, ale inak je to skvelá ženská, ktorá má zmysel pre humor. Tri dni, ktoré ich nečakane zviedli dokopy, prinášajú množstvo neočakávaných zvratov.

Autorky zasadili príbeh do obdobia pred novembrom 1989, ktoré si však ako čerstvé tridsiatničky sotva môžu pamätať. „Tá doba je v našich dušiach i domácnostiach prítomná viac, ako by človek čakal. Okolo nás pulzuje veľký svet a ľudia stále bývajú v sektorovom nábytku, pretože zaň dali kedysi nepochopiteľne veľké peniaze a nemôžu ho len tak vyhodiť – je plný spomienok, aj keď sa rozpadá. Naša hra a inscenácia sa však nesústreďujú na dobové svedectvo, ale na tragikomický príbeh, čo sa síce v dobe, ktorú si veľmi nepamätám, začal, ale deje sa ešte aj dnes,“ povedala Janka Ryšánek Schmiedtová.

Je to plus či mínus, keď si hru, ktorú napísali, aj zrežírovali? „Výhodou je, že nemusíte zložito rozkľúčovávať, čo tým chcel autor povedať. A nevýhodou je, že sa človek občas zacyklí v nejakej myšlienke práve preto, že nemusí rozkľúčovávať, čo tým chcel autor povedať,“ zavtipkovala Michaela Doleželová. „A tie naše grácie? All stars team,“ stručne zhodnotila herecké obsadenie. Ich hrdinkám vdýchli život Marta Sládečková, Kamila Magálová a Petra Polnišová.

„Príbeh dvoch sestier, ktoré žijú v rozdielnych svetoch, ale pritom by mohli k sebe nájsť cestu, je hlboko ľudský, ale zároveň plný humoru,“ dodal Jakub Nvota, ktorý sa postaral o preklad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štúdio L+S #Tri grácie z umakartu