Sladký domov - nemilosrdná kronika

Satira je dobrá pomocníčka - aj keď problém nevyrieši, pomáha prežiť. Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave uvedie v týchto dňoch satirickú komédiu Sladký domov, ktorá môže aspoň odľahčiť situáciu.

05.05.2015 09:02
Sladky zivot Foto:
Incenácia Sladký domov bude mať premiéru v Mestsom divadle P.O.Hviezdoslava 5. mája 2015.
debata

Napísal ju György Spiró. Najhranejší súčasný maďarský autor, má podľa prekladateľa Petra  Kováča povesť nemilosrdného kronikára doby. Aj na Slovensku sa jeho hry tešia veľkej obľube (Prah, Kuracia hlava). Má totiž nos na súčasné problémy a vie ich dobre vyjadriť. My aj naši susedia Maďari prežívame podobné problémy a tak je nám jeho námet blízky. Je aktuálny v celej Európe. V spoločnosti sa nahromadilo množstvo rozporov a prekážok, ktoré bránia pokojnému rozkvetu života. Ľudia rôznych generácií napríklad nevedia spolu harmonicky žiť. Každý chce niečo iné, má inú životnú skúsenosť. Ako to všetko zladiť? Groteska známeho spisovateľa Sladký domov to naznačuje.

Hra, ktorá je analýzou vzťahov v rodine, vyšla v roku 2012 v periodiku Svet v pohybe. Rozpory medzi rodičmi a deťmi nie sú žiadna novinka. Ani ľahostajnosť, vzájomná odcudzenosť a neschopnosť, nezáujem postarať sa o druhého človeka nie sú nové, len sa v každej dobe prejavujú inak. A v každej dobe sú aj iné podmienky.

Dnes je napríklad naliehavá otázka, čo so staršou, neproduktívnou generáciou? Život sa predlžuje, na svete je čoraz viac starých ľudí, ktorých už spoločnosť nepotrebuje. Naopak, sú záťažou. Čo s tým? Podľa Spiróa je pre nás pohodlnejšie nevidieť realitu. Vyhnúť sa jej však nedá. On ju teda osvetľuje a cíti povinnosť vyjadriť sa: "Svet je síce rozvinutejší, ale má to aj svoje negatíva. Rozvrátila sa rodina, viera, všetko sa atomizuje, trieštia sa vzťahy. To  je všeobecne známe, ale žijeme v tom a sme nútení zaoberať sa tým aj my.“

Príbeh sa odohráva v domove dôchodcov s telenovelovým názvom Sladký domov. Ústrednými postavami sú riaditeľka domova Milka a ujo Lisný, jej pravá ruka. Obaja sú vierohodní pracovníci, ktorým môžu deti bez výčitiek „predať“ nepotrebných rodičov. „Mladí ľudia dnes často nemajú vzťah k rodičom. Chcú sa ich možno aj zbaviť, lebo sú im na príťaž.

Vzťahy v rodine sú zdeformované. A sú aj prípady zanedbanej starostlivosti o „odovzdaných“ rodičov, ktorých synovia a dcéry za nimi nechodia. Spiró práve z tohto vychádzal,“ hovorí Juraj Bielik, režisér a autor hudby k inscenácii. Hra postavená na absurdnosti vyvrcholí nečakane, divák bude prekvapený. Sú to problémy, ktoré sa vyskytujú v každej rodine, ale riešenia sú vždy jedinečné.

Mnohé Spiróove hry boli škandalózne, inscenácia Sladký domov by mala tiež publikum šokovať. „Chápem, že chcel šokovať, lebo naše emócie sú už dosť otupené a treba ich prebrať,“ hovorí Juraj Bielik. „Často uvažujem aj o tom, či je v dnešnej dobe ten šok ešte vôbec možný.“ Pozornosť však hra určite vzbudí – v Pesti Színház, v jednom z najväčších divadiel v Budapešti, sa udržala na javisku dva roky a videlo ju viac ako 20-tisíc divákov.

Slovenský divák uvidí v hre aj obľúbených hercov – Petra Trníka, Elenu Podzámsku, Iva Gogála, Danicu Jurčovú, Editu Boršovú, Zuzanu Kocúrikovú, Alexandru Palatinusovú, Miroslava Högera a možno aj svoje vlastné problémy. Na chvíľu sa od nich oslobodí a zasmeje sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #komédia #György Spiró #Sladký domov