Viete povedať niečo pekné o Slovensku?

Divadlo Astorka Korzo '90 oslávilo 25 rokov existencie. Do novej epochy vstupuje so svojou prvou autorskou inscenáciou Jama deravá. Jasne a vtipne v nej nastavuje zrkadlo Slovensku aj Slovákom a nešetrí nikoho. Politickú elitu, ktorá v byte na Vazovovej "len“ popíja kokakolu a o občanov sa zaujíma iba v predvolebnom čase, ani bežných Slovákov, ktorí veľa pijú, neovládajú cudzie jazyky a nevedia stáť v radoch. Materiál je to bohatý.

08.05.2015 12:00
<AF>V Jame deravej jedenásť herecov... Foto:
V Jame deravej jedenásť herecov disciplinovane zohráva svoje malé úlohy v prospech celku.
debata

Štatistiky a politické kauzy

Autor scenára a režisér Michal Vajdička musel istotne dôsledne selektovať, ktoré informácie použije pre javiskový obraz. Orientoval sa pritom na dva základné modely. Prvým sú informácie zo štatistík, prieskumov verejnej mienky a informácií vyplývajúcich zo sčítania ľudu. Divák sa tak napríklad dozvie, že na Slovensku je šťastných len 11 percent ľudí. Zhodou okolností je to rovnaké číslo ako počet alkoholikov. Ukáže sa, koľko domácností žije na hranici chudoby, koľko percent ľudí považuje korupciu za bežný jav aj to, koľko percent ľudí na Slovensku žiť nechce.

Druhým modelom je svojrázne zinscenovanie výrazných káuz a prešľapov. Nechýbajú medzi nimi bomba poslaná slovenskou políciou do Dublinu, prípad šikanovania rómskych detí vyšetrovateľmi ani kauza Gorila.

Depresívne fakty s nadhľadom

Hoci sú samotné fakty depresívne, režisér spolu s hercami ich uchopili ako materiál s komickým potenciálom. Jednotlivé informácie sa odohrávajú v scénkach plných nadhľadu, irónie a satiry. Nejde pritom o zábavu zo stužkovej, ako sa nás tvorcovia prostredníctvom úvodného vyhlásenia snažia varovať, ale o premyslený divadelný minimalizmus.

Nekonkrétny prázdny priestor javiska s množstvom dverí, dve obrazovky, strohé biznis odevy jedenástich hercov predstavujúcich bezmenných, všedných Slovákov a Slovenky. To je pevný základ pre viac-menej izolované scénky na konkrétne témy.

Iste, nie všetky časti pôsobia rovnako úderne, celok však má vyrovnanú úroveň. Najsilnejšie pochopiteľne pôsobia časti stojace na autentickom základe. Diváka zamrazí, keď mocne pôsobiaci Lukáš Latinák prinúti ostatných hercov vyzliecť sa a navzájom si dávať facky a obludnú cynickosť kauzy Gorila možno naozaj pochopí až vtedy, keď jej obsah vidí na javisku.

Ako osie pichnutie

Netreba vravieť, že herci a herečky divadla Astorka sú schopní výrazných výkonov, v inscenácii Jama deravá však jedenásť individualít disciplinovane zohráva svoje malé úlohy v prospech celku.

Ambíciou tvorcov nebolo vytvoriť dielo, ktoré tne do živého a necháva otvorené rany. Ich inscenácia sa podobá na osie bodnutie. Uštipne mnohokrát, útočí rýchlo a vytrvalo a rany budú svrbieť ešte dlho. Najdlhšie však možno bude znieť ticho, ktoré sa v inscenácii rozhostí vždy po otázke, či je na Slovensku aspoň niečo pekné.

Hodnotenie Pravdy

3,5 hviezdičky z 5

Jama deravá / scenár a réžia: Michal Vajdička / dramaturgia: Andrea Dömeová / kostýmy: Katarína Hollá / scéna: Pavol Andraško / Hudba: Marián Čekovský / účinkujú: Zuzana Kronerová, Anna Šišková, Zuzana Konečná, Rebeka Poláková, Boris Farkaš, Ady Hajdu, Marián Labuda ml., Marián Miezga, Juraj Kemka, Róbert Jakab, Lukáš Latinák / premiéra: 29. apríla v divadle Astorka Korzo '90

© Autorské práva vyhradené

debata chyba