Chorvátsky festival stiahol hru Michela Houellebecqa

Letný festival v Dubrovníku zrušil plánované uvedenie hry francúzskeho autora Michela Houellebecqa známeho svojou kritikou islamu. Informovala o tom agentúra Reuters. Dôvodom sú vraj obavy o bezpečnosť účinkujúcich i divákov.

19.05.2015 13:40
Francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq. Foto: ,
Francúzsky spisovateľ Michel Houellebecq.
debata

Hra inšpirovaná Houellebecqovým románom Elementárne častice mala v júli otvoriť 66. ročník festivalu v juhochorvátskom prístavnom meste, ktoré je v tej dobe plné zahraničných turistov. Úrady však vypočuli varovania polície a tajných služieb, podľa ktorých by uvedenie drámy predstavovalo bezpečnostné riziko.

„Nepoužili slovo terorizmus, ale išlo oň,“ uviedla hovorkyňa festivalu Karla Labašová. „(Policajný) posudok je dôverný, takže ho nikdy neuvidíme, ale myslím, že ide o kombináciu autorovho posledného diela, útoku na Charlie Hebdo a blízkosti Bosny,“ uviedla Labašová. Hra, ktorú chcel festival uviesť, podľa nej však nemala s islamom nič spoločné.

Houellebecqov posledný román Soumission (Kapitulácia či Podrobenie), ktorý podáva obraz Francúzska v roku 2022 po víťazstve moslimského prezidenta, vyšiel na začiatku tohto roka a vo Francúzsku vyvolal značnú kontroverziu.

Práve v súvislosti s novou knihou vyšla Houellebecqova karikatúra na prednej strane satirického časopisu Charlie Hebdo v deň, keď na jeho redakciu zaútočili dvaja islamskí radikáli. Pri atentáte zahynulo 12 ľudí vrátane kresliarov listu a šéfredaktora. Z asi 3,8 milióna obyvateľov Bosny a Hercegoviny, ktorej hranicu od Dubrovníka delí len pár kilometrov, tvoria asi 40 percent moslimovia. Niektorí z nich sa podľa agentúry Reuters počas vojny v rokoch 1992 až 1995 značne radikalizovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Michel Houellebecq #Dubrovník #zrušenie hry