V New Yorku majú divadlo jedného herca a jedného diváka

Novú divadelnú atrakciu prichystala pre newyorských milovníkov divadla americká priekopníčka scénického umenia Christine Jonesová.

24.05.2015 12:00
DANNY BRIGHT Foto:
Mobilná komora s rozmermi 1,2 krát 2,5 metra.
debata

Projekt síce nie je masový, ale záujem je podľa agentúry AP vopred zaistený. Nadšenci nových umeleckých prúdov môžu na Manhattane uvidieť predstavenie s jediným hercom a pre jediného diváka.

Javiskom a zároveň hľadiskom je červeno vyčalúnená mobilná komora s rozmermi 1,2 krát 2,5 metra, ktorá si už pred prvou premiérou vyslúžila prezývky spovednica, peep show alebo výťah. „Je to fakt komorné,“ zverila sa Jonesová novinárom. „Naše divadlo je skutočným "kukátkom“ do ľudských osudov."

Divadlo bude až do 6. júna parkovať na troch manhattanských adresách. Na programe je vždy jeden zo siedmich pripravených päťminútových kusov, ktorých autormi sú väčšinou známi newyorskí tvorcovia. Medzi hercami možno nájsť mená hviezd televíznych seriálov, zapoja sa aj herci slávnych broadwayských divadiel zvyknutí na vypredané hľadisko. „Vypredané“ bude vždy aj v revolučnom projekte Christine Jonesovej, len divák bude jeden a vstup bude zadarmo. Dramaturgia nie je zložitá, len každá z pripravených hier sa musí začať vetou „Nie som ten cudzinec, za ktorého ma máte“, oznámila novinárom Jonesová. Téma sa potom môže vyvíjať ľubovoľne, päťminútový limit je však potrebné dodržať.

Herci sú podľa AP šťastní, že môžu osloviť konkrétneho diváka. „Je to mentálny odpočinok, umenie na nečakaných miestach a v nečakanom prostredí,“ vyhlásila Debra Simonová z realitnej spoločnosti Brookfield Property Partners, ktorá projekt sponzoruje. Hercom vraj ani neprekáža, že potlesk nie je veľmi silný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #Christine Jones