Šperky Madony ako príbeh lásky a zločinu

Vrzušujúci príbeh o láske a zločine. Aj hýrivá freska, v ktorej ožíva starý Neapol - mesto námorníkov, mafiánov a mariánskych procesií. Navyše hudba plná nesmierneho výrazu, ktorá má dušu. To všetko, ba ešte viac objavili tvorcovia v opere Ermanna Wolfa-Ferrariho Šperky Madony. Slovenskú premiéru má v piatok 29. mája a v sobotu 30. mája v Opere Slovenského národného divadla v Bratislave.

29.05.2015 11:41
Natália Ushakova (Maliella) a Ivan Ožvát... Foto:
Natália Ushakova (Maliella) a Ivan Ožvát (Biaso) v inscenácii Šperky Madony.
debata (1)

„Pred prvou svetovou vojnou patril Wolf-Ferrari medzi šiestich najuvádzanejších skladateľov. Jeho opery sa hrávali v Berlíne, Chicagu i New Yorku. Existuje veľa špekulácií, prečo sa jeho dielo po druhej svetovej vojne vytratilo z javísk, odpoveď však nikto nepozná,“ povedal hudobný riaditeľ Opery SND Friedrich Haider. Slovami „akoby do mňa doslova udrel blesk“ spomína na prvé stretnutie so skladateľovou partitúrou v londýnskom antikvariáte. Odvtedy jeho diela, ktoré považuje väčšinou za neopísateľne krásne, s chuťou znovuobjavuje pre súčasné publikum. Tentoraz sa podpísal pod hudobné naštudovanie inscenácie.

„Keď študujete niečo nové, vždy existuje riziko, ako dielo prijmú diváci. Zakaždým si kladiem otázky: Aké možnosti vôbec máme? Čo opera potrebuje, aby súčasnému publiku sprostredkovala zážitok, ktorý zamýšľal skladateľ? Našou úlohou je totiž slúžiť autorovi,“ povedal hosťujúci režisér Manfred Schweigkofler.

Príbeh krásnej Malielly, do ktorej sa zaľúbi kováč Gennaro aj vodca cammory Rafaele, posunul o pár desaťročí v čase. Situoval ho do päťdesiatych rokov, keď bola symbolom krásy zmyselná Sophia Loren. Vychádzala z toho kostýmová výtvarníčka Concetta Nappi aj scénograf Michele Olcese. Hlučná karnevalová slávnosť plná farieb a zábavy sa však náhle zmení na drámu.

„Lúpež šperkov ako veľká skúška odvahy vytrháva Gennara z letargie nešťastnej lásky. V zbožnom Neapole zneuctí najposvätnejší symbol, Pannu Máriu, aby sa aspoň raz stal hrdinom v očiach vyfantazírovanej a vrúcne milovanej postavy Matky-Márie-Malielly. Zahadzuje večnosť, aby bol na chvíľu nesmrteľný,“ vysvetlil hosťujúci režisér. „Šperky Madony – to je veľká opera, ktorá patrí medzi najdôležitejšie diela hudobnodramatickej literatúry. Náš pokus vdýchnuť jej opäť život, toho bude dôkazom,“ dodal Friedrich Haider.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Slovenské národné divadlo #Opera SND #Ermanno Wolfa-Ferrari #Friedrich Haider #Manfred Schweigkofler #Šperky Madony