Leto vyláka umenie do ulíc

Mestské, srdečné a veselé majú byť Kultúrne leto a Hradné slávnosti v Bratislave podľa Vladimíra Greža, riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska.

10.06.2015 16:00
Kultúrne leto Foto: ,
Bratislavské kultúrne leto a Hradné slávnosti prinesú počas letných mesiacov do Bratislavy viac ako 300 podujatí.
debata

Umenie cez leto vyráža do ulíc a ľuďom sa predstaví na netradičných miestach a v zaujímavých predvedeniach. Oslava vážnej hudby Viva Musica!, Letné Shakespearovské slávnosti či prvý bratislavský tango maratón rozrušia námestia v hlavnom meste počas nasledujúcich troch mesiacov.

Program kultúrneho leta v Bratislave vznikal v spolupráci 70 organizátorov a tvorí ho viac ako 300 podujatí. Žánrovú pestrosť podporia umelci z 30 krajín sveta. Už počas nadchádzajúceho víkendu sa bude konať na Hlavnom námestí Medzinárodný festival detských folklórnych súborov a v Starom Meste sa usídli aj interaktívno-kreatívny rozprávkový festival Kde bolo, tam bolo…

Otvorí Konzerva

Slovenský folklór, world music, vážna hudba či džez zaznejú počas jubilejného, 40. ročníka Bratislavského kultúrneho leta. Veľkolepý otvárací koncert s názvom Viva Konzerva! sa bude konať 26. júna pod hlavičkou festivalu Viva Musica!. Okrem toho, že sa ním oficiálne otvorí trojmesačný festival umenia v uliciach Bratislavy, bude koncert aj oslavou zavŕšenia 95. školského roka na bratislavskom Konzervatóriu, ktoré vychovalo takých umelcov, akými sú herecké legendy Ladislav Chudík, František Dibarbora, speváčka Hana Hegerová či klavírny virtuóz a riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský.

„Bude to krásny koncert v tom, že budú spolu hrať naši súčasní aj bývalí žiaci, ktorí sa veľmi radi ku koncertu pripojili,“ povedal Peter Čerman, riaditeľ Konzervatória. Koncert bude moderovať Róbert Roth a predstavia sa operné hviezdy Dalibor Jenis, Oto Klein, ale aj Adriana Kučerová a Simona Houda – Šaturová, pričom sa počas koncertu na mieste dirigenta vystrieda šestica dirigentov, medzi nimi nechýbajú Anton Popovič, Rastislav Štúr či Peter Valentovič.

Dvadsiate výročie počas kultúrneho leta oslávi medzinárodná výstava Socha a objekt, čo označil výtvarník a organizátor Viktor Hulík za „výrazný počin v dnešnej dobe“. „Keď sme začínali, tak to bolo podujatie s niekoľkými slovenskými umelcami. V tomto roku je to veľká medzinárodná akcia, ktorá sa bude odohrávať v 12 galériách a v otvorenom priestore v Grasalkovičovej záhrade,“ rozpráva Viktor Hulík. Na projekte Socha a objekt, ktorý sa koná 25. – 26. júna, sa zúčastní 120 umelcov z desiatich krajín. Súčasťou programu je aj vernisážový maratón rozdelený na dva menšie okruhy. „Návštevníci týchto výstav si prídu na svoje, pretože budeme prezentovať širokú škálu rôznych skulptúr a objektov od renomovaných i mladých začínajúcich autorov,“ dodal Hulík.

Shakespeare inak

Bratislavský organový festival, ktorý sa koná od 12. do 21 júla, prekračuje stereotypné predstavy o organovom koncerte a snaží sa predstaviť majestátny nástroj v netradičných polohách. Unikátny improvizačný projekt Organová Biblia spojil českého organistu Karla Martíneka a herca, v tomto prípade recitátora, Vladimíra Kobielského. „Snažíme sa narušiť zažité predstavy o organovom koncerte. Prinášame programový koncept v netradičnej forme a hostíme víťazov medzinárodných organových súťaží,“ uviedol riaditeľ festivalu Marek Vrábel.

Spolu 24 hier anglického dramatika Williama Shakespeara zaznelo na nádvorí Bratislavského hradu počas 14 ročníkov Letných Shakespearovských slávností. Tento rok uvedú v letných mesiacoch 21 predstavení. Osem júlových večerov bude patriť Othellovi, ktorý prešiel určitými zmenami – tvorcovia sa rozhodli skrátiť minutáž predstavenia aj okresať počet postáv. „Nebude to klasická hra, kde Othello je naboxovaný na čierno a už pri druhom dejstve mu po tvári steká farba. To si odpustíme. Nebude to len o tom, že uškrtí Desdemonu, ale neprežije to Desdemona. Bude to sonda do našich duší, do nášho myslenia,“ uviedla Jana Zednikovičová z usporiadateľského tímu Letných Shakespearovských slávností. Pre Shakespeara typickú tragédiu vyvážia aj dve komédie – Mnoho povyku pro nic v réžii Jiřího Menzela a Večer trojkráľový alebo čo len chcete.

Súčasťou Kultúrneho leta bude tiež 40. ročník Medzinárodného gitarového festivalu J. K. Mertza, na starý džez zameraný Golden Age Festival, kde vystúpi poľský Boba Jazz Band, podujatie Rytieri na Devíne či Bratislava Tango Párty, v rámci ktorej sa uskutoční aj maratón argentínskeho tanga a predstaví sa argentínska skupina El Cachivache. Oázou umenia bude aj Letná čitáreň U červeného raka, kde prebehnú čítačky so slovenskými autormi, hudobné večery, aj so zameraním na folklór, a premietania filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viva Musica! #Bratislavské kultúrne leto #Viva Konzerva!