Dotyky a spojenia chcú aj provokovať. Inšpiráciami

Po jedenásty raz sa posledný júnový týždeň premení Martin na hlavné mesto divadla. V Slovenskom komornom divadle sa dnes začína 11. ročník nesúťažného divadelného festivalu Dotyky a spojenia.

22.06.2015 14:00
31-dotyky a spojenia obchod 4x Foto:
Kveta Stražanová (Rozália Lautmanová) a Boris Srník (Anton Brtko) v inscenácii Obchod na korze prešovského Divadla Jonáša Záborského.
debata

Do nedeľného večera uvedie 37 inscenácií, ktoré vznikli na javiskách 31 slovenských divadiel.

Medzi najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie, ktoré zaradili odborníci do hlavného programu, sa dostalo štrnásť inscenácií kamených aj nezávislých divadiel. „Nemajú nejaký styčný bod, či už v téme, alebo vo formálnom prístupe, ktorý by sa dal jednoducho pomenovať. Je však zaujímavé, že šesť zo štrnástich inscenácií režírovali ženy. Možno o rok budeme môcť povedať, či ide o náhodu alebo sa tu nenápadne ohlasuje nový trend,“ uviedla programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.

Obchod na korze Divadla Jonáša Záborského v Prešove, Opití Mestského divadla v Žiline, Mojmír II. alebo Súmrak ríše Slovenského národného divadla, Doma u Hitlerovcov Štátneho divadla Košice, Kindervajcia Prešovského národného divadla, Hviezdy sú tiché banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí a ďalšie zrkadlia kvalitu ročnej divadelnej tvorby. Prinášajú zaujímavé témy, inovatívny režijný prístup, výnimočnú realizáciu, herecké stvárnenie… Sú inšpiratívne, inovatívne aj vyvolávajú diskusiu.

Napokon, na Dotykoch a spojeniach nejde o súťaž, ale tvorivú konfrontáciu. A diskutovať sa určite bude. Nielen po predstaveniach tvorcovia s divákmi, ale v rámci Kritickej platformy pridajú svoje reflexie aj divadelní kritici. „Divadelné umenie je úplné len vtedy, keď existuje kvalitná scénická tvorba, ale aj kritická reflexia,“ zdôrazňujú organizátori.

Čo sa zmenilo za sto rokov, ktoré uplynuli od príbehu dedinčanky Viery Javorčíkovej, ako ho v novele Za národ opísala Timrava? Odpoveď ponúka inscenácia Šulajovej dramatizácie literárnej predlohy v interpretácii Divadla LAB bratislavskej VŠMU. V bloku Dotyky a spojenia Junior je aj Ravenhillov Bazén – o túžbach po poznaní konfrontovaných so závisťou – v naštudovaní banskobystrického Divadla Akadémie umení.

Anjelik, žirafa a stolček alebo o (ne)zmysle, Zvedavý sloník, Rozprávky zo Zelenej knihy… „Pre deti sme pripravili bohatý program, tvorivé dielne, pouličné divadlo aj koncert na námestí. Rodičom zas ponúkame stráženie detí počas popoludňajších predstavení. Chceme byť festivalom, ktorý je priateľský k rodine,“ dodala Monika Michnová.

Svoje šapito postaví na Divadelnom námestí Teatro Tatro – v sobotu a nedeľu bude lákať na Majstra a Margarétu. Dramatizáciu Bulgakovovho kultového románu, hľadajúcu odpovede na odveké ľudské otázky, pod ktorú sa podpísal režisér Ondrej Spišák. V posledný festivalový deň (nedeľa 28. júna) privítajú Dotyky a spojenia HaDivadlo Brno s inscenáciou Maryša. V interpretácii slovenského režiséra Lukáša Brutovského je hra bratov Mrštíkovcov predovšetkým príbehom o nonkonformizme a vzbure proti zažitým konvenciám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Dotyky a spojenia