Herec a hudobník Theodore Bikel umením žil

Divadelný, filmový a televízny herec, folkový hudobník, ľudskoprávny aktivista a spisovateľ židovského pôvodu Theodore Bikel zomrel v utorok v losangeleskej nemocnici vo veku 91 rokov. Rodený Viedenčan bol všestranným umelcom, svoje muzikálne a herecké nadanie uplatnil v divadle i vo filme a ako folkový spevák nahral 27 albumov. V roku 1988 získal televízneho Oscara - cenu Emmy.

23.07.2015 07:00
Obit-Theodore Bikel Foto:
Renee Guerinová a Theodore Bikel po predstavení The Sound of Music.
debata

Hercov zjav bol neprehliadnuteľný. Masívna postava, neodmysliteľná hustá brada a láskavé oči. Keď prehovoril, jeho prenikavý hlas zalieval teplom. Sám sa vtipne vyjadril, že ho výzor predurčoval hrať Nemcov a Rusov. Bikel dlhé roky pôsobil na broadwayských doskách.

Do pamäti sa zapísal najmä ako Barón von Trapp v predstavení Sound of Music. Za stvárnenie tejto úlohy bol nominovaný na divadelnú cenu Tony. Od roku 1967 sa na javisko postavil neuveriteľných 2000-krát ako ikonický Tevye v muzikály Fidlikant na streche.

Narodil sa v roku 1924 vo Viedni. V období nacistickej okupácie, v roku 1938, emigroval s rodinou do Palestíny a neskôr sa usadil v Izraeli. Ako študent tu založil divadlo Camera Theatro, ktoré sa stalo jedným z najväčších v krajine. Bikel študoval od roku 1945 na londýnskej Akadémii dramatického umenia. Tu ho v malom divadle objavil režisér Laurence Olivier a obsadil ho ako hlavnú hviezdu v divadelnej dráme Teneseeho Williamsa Električka zvaná túžba. Od tohto momentu sa Bikelova kariéra rozbehla závratným tempom. Prvú nomináciu na cenu Tony získal v roku 1958 za broadwayské predstavenie The Rope Dancers.

Vo filmoch často spieval

Na striebornom plátne sa Bikel objavoval od druhej polovice 40. rokov. John Huston ho v roku 1951 obsadil do menšej úlohy vo vojnovej romanci Africká kráľovná s Humphreym Bogartom a Katherine Hepburnovou a o rok neskôr s režisérom spolupracoval na oscarovom muzikáli Moulin Rouge. Bikel sa objavil aj v ďalších úspešných filmoch Nepriateľ pod hladinou, Chcem žiť! či Útek v reťaziach. Tu mu Stanley Kramer zveril rolu šerifa, za čo bol herec v roku 1959 nominovaný na Oscara. Ako Zoltán Karpathy sa predstavil v kultovom muzikáli Georga Cukora My Fair Lady s hviezdnou Audrey Hepburnovou.

V roku 1971 Bikela obsadil do svojho filmu 200 Motels hudobník a režisér Frank Zappa. Vo fragmentárnom príbehu dostal najväčší priestor a po jeho boku sa objavili muzikanti Ringo Starr, legendárny bubeník Keith Moon i Zappa. Svoj posledný film Malý zradca natočil herec s režisérom Lynnom Rothom v roku 2007 podľa románu Amosa Oza.

Spevák svojho ľudu

V roku 1994 vyšla umelcova autobiografia Theo: An autobiography. Bikel úprimne popisuje svoju životnú cestu z Viedne na Broadway. S nadhľadom glosuje vlastné kariérne vrcholy a pokladá sa za speváka a herca „pol na pol“. „Matka mi povedala, že som spieval skôr ako som sa naučil rozprávať,“ priznáva v knihe.

Krátko po príchode do USA, v roku 1955 nahral vo vydavateľstve Elektra, ktoré vydávalo aj The Doors, niekoľko folkových albumov. Skladby naspieval v jidiš, hebrejčine, nemčine, ruštine, španielčine a angličtine. „Sú to piesne môjho národa, jeho utrpenia a nádeje,“ priznáva umelec, ktorý od skladby očakával predovšetkým príbeh.

Hudobník bol jedným zo zakladateľov legendárneho newportského folkového festivalu. V biografii spomína aj vystúpenie Boba Dylana v roku 1965 známe ako „Dylan goes electric“, počas ktorého ho početné newportské publikum vypískalo. Práve Bikel bol tým, kto Dylana povzbudil a „vrátil“ na pódium s akustickou gitarou.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #úmrtie #hudobník #Theodore Bikel #Sounds of Music