Divadelné umenie nie je starina

V prílive imigrantov z juhu videla Oriana Fallaci predzvesť zániku európskej civilizácie. Osvojenie si perspektívy cudzincov považoval Pier Paolo Pasolini za jedinú možnosť úniku z prostredia buržoázie. Radikálne odlišné názory uznávanej novinárky a kontroverzného filmového režiséra na tému západnej civilizácie inšpirovali mladého poľského režiséra Michala Borczucha pri tvorbe Apokalypsy. Inscenácia varšavského Noweho Teatra, nastoľujúca pálčivé otázky súčasnosti, otvorí 24. septembra medzinárodný festival Divadelná Nitra.

06.08.2015 14:02
DIVADELNÁ NITRA Foto:
Predstavenie Starý Monk uvedie LOD music theatre z Gentu.
debata

Jeho 24. ročník uvedie v hlavnom programe deväť zahraničných a štyri slovenské produkcie. V šesťdňovej programovej ponuke je aj päťdesiat ďalších sprievodných podujatí. Ich spoločnú tému, nabádajúcu na zamyslenie i diskusie, je motto Empatia – zdieľať a dávať.

„Proti spoločenského a individuálnemu egoizmu sme sa rozhodli postaviť altruizmus a etiku. Stále silnejší dôraz vo verejnom priestore na racionalitu, ekonomickú prosperitu a technický rozvoj vyvoláva potrebu vyrovnať deficit citu, upriamiť pozornosť na humánne hodnoty a prehlbovať duchovný rozmer človeka i spoločnosti,“ povedala riaditeľa festivalu Darina Kárová.

Genocída, imigrácia, terorizmus, vojna, staroba, bezdomovectvo, chudoba, sociálna vylúčenosť, inakosť, menšiny… Aj to sú problémy, ktorým sa venujú divadelné projekty súborov z Paríža, Berlína, Zürichu, Gentu, Tel Avivu, Ľvova, Varšavy, Rigy či Moskvy. Zo zahraničia tento rok prídu na Divadelnú Nitru nové mená a divadlá, ktoré festival doteraz ešte nikdy neuviedol. A privezú rôznorodé divadelné formy – od klasickej činohry cez divadlo ako koncert až po dokumentárne divadlo v podobe čítania denníkov. Chýbať nebude ani tanec či videoumenie.

„Všetky inscenácie sú autorským divadlom, nie interpretáciou dramatických či literárnych textov. Ide o dôležitý fenomén, lebo autorské výpovede dosahujú oveľa silnejší účinok. A neraz dostávajú slovo ľudia, ktorí dramatické udalosti zažili na vlastnej koži. Festival prinesie aktuálne a angažované inscenácie, rozvíjajúce ústrednú tému,“ pokračovala riaditeľka Divadelnej Nitry.

Mojmír¤II. alebo Súmrak ríše Činohry SND, Veľký zošit nitrianskeho Divadla Andreja Bagara, Spiatočka košického Divadla Thália a Domov, Eros, Viera nezávislého zoskupenia Med a prach budú tento rok reprezentovať dianie na slovenskej divadelnej scéne.

Hereckú komunitu, pripravujúcu komédiu zo života, urobí z divákov originálne predstavenie Stále sa len prizeráme. Francúzska choreografka chorvátskeho pôvodu Ivana Müller, ktorá skúma hranice divadla a experimentuje so situáciu performera a diváka, rozdáva vtipne napísaný scenár publiku. Podľa inštrukcií z nich diváci čítajú, čím sa dostávajú do rolí amatérskych hercov, formujúcich podobu inscenácie. Divadlo tak splýva so životom a zároveň život dokonale zastiera.

Pouličné divadlo, študentské amatérske predstavenia, filmy, koncerty, výstavy aj inštalácie vo verejnom priestore ponúkne sprievodný program, ktorý sa tiež bude vyjadrovať k téme Empatia – zdieľať a dávať. Počas šiestich festivalových dní bude Divadelná Nitra presviedčať divákov aj okoloidúcich, že divadelné umenie nie je starina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Divadelná Nitra #Nowe Teatro