Festival Kremnické gagy: Jubilejný, ale stále chudobný

Lozí po stene bez pomoci rúk, stojí zároveň na hlave aj na nohách. Lietajúci muž porušuje všetky zákony gravitácie.

26.08.2015 08:40
debata (1)

Jedinečná antigravity show Leo, ktorá vznikla v kanadsko-nemeckej produkcii Y2T&Chamäleon, je jednou z veľkého balíka predstavení, podujatí a akcií, ktoré nachystali pre milovníkov vtipnej zábavy Kremnické gagy. „Na 35. ročníku európskeho festivalu humoru a satiry, ktorý sa tento víkend uskutoční v Kremnici, sa na trinástich scénach predstavia tri stovky vynikajúcich umelcov z Európy i zámoria,“ povedal riaditeľ festivalu Ján Fakla.

Antigravity show muža lietajúceho v priestore s... Foto: Andy Phillipson
Antigravity show Antigravity show muža lietajúceho v priestore s názvom Leo ponúka aj silný príbeh.

Kremnické gagy sú spoľahlivým magnetom. Prečo je festival stále chudobný?
Vážnejší sponzori sa boja humoru a satiry. Váhajú, či ich podpora festivalu nezosmiešni. Keď potom prídu, tak vidia, že všetko naplno funguje a diváci majú mimoriadny záujem. Medzi nimi však nie sú tí kľúčoví. Stále ide len o malé ryby, ako sa hovorí. Každoročne musíme prácne zozbierať peniaze z dvadsiatich zdrojov a ešte riskujeme. Jednoducho, ani po toľkých rokoch nás ešte stále nikto neberie vážne (smiech).

Pred jedenástimi rokmi sa zdalo, že festival je z najhoršieho vonku. Dodnes sa tak nestalo?
Kremnické gagy majú ešte potenciál rásť. Teraz som bol napríklad v Edinburghu na svetovom festivale Fringe. Nedá sa ani porovnať, koľko tam venuje štát aj mesto na takéto podujatie. V tomto zmysle sme chudáci. Stále si nemôžeme dovoliť všetky služby, ktoré by sme potrebovali. Ani zaplatiť umelcov, stále ich musíme prehovárať, aby znížili svoje honoráre. Nehovoriac o zahraničných, ktorí sú niekoľkonásobne drahší. Keď chceme doviezť do Kremnice kvalitu, musíme si takpovediac utiahnuť opasky a nasporiť. Navyše, z každého zahraničného honoráru musíme zaplatiť 19-percentnú daň, v podstate však ide o dvojité zdanenie, lebo oni platia dane v materskej krajine. Máme zle postavený zákon, ktorý nám z rozpočtu uberie osem- až desaťtisíc eur, za čo by sme mohli pozvať iks slovenských umelcov.

Koncom mája získali Kremnické gagy značku EFFE – Európa pre festivaly, festivaly pre Európu. Je to len prestíž alebo z toho kvapli aj nejaké eurá?
Zatiaľ len prestíž. Pri zaradení nášho festivalu do tejto platformy zohľadňovali, ako spolupracujeme s mestom, regiónom, miestnymi komunitami. Aj to, že prepájaním zahraničných umelcov so slovenskými robíme dobrú robotu. U nás sa pýtajú, mali ste slovenské alebo české špičky? Ale že dovážame európske a svetové špičky, ktoré môžu inšpirovať aj našich umelcov, to si málokto všimne. V zahraničí to reflektovali, na Slovensku si to skoro nikto nevšimol. Viete, doma nie ste prorokom.

Aký cveng má festival vo svete? Veľa zahraničných umelcov má záujem prezentovať svoje umenie na gagoch?
Zo zahraničia dostávame ročne stovky ponúk. Povesť Kremnických gagov šíria medzi sebou umelci, ktorí tu už boli, ďalší si nájdu informácie na našej webovej stránke. Chodíme na zahraničné festivaly, sledujeme aktuálne dianie a zo zaslaných videí si starostlivo vyberáme. Špičkovú produkciu, akou je napríklad Leo, sa nám podarilo získať až po troch rokoch. Vystupuje totiž v Londýne, New Yorku a iných štátoch, až po čase prídu na rad tie menšie – ako napríklad Slovensko, kde sa predstaví vôbec po prvý raz.

RiaditeĽ festivalu Kremnické gagy, Ján Fakla. Foto: Kremnické gagy
Ján Fakla RiaditeĽ festivalu Kremnické gagy, Ján Fakla.

Tento rok je prezidentom Akadémie humoru Bolek Polívka. Dostal funkciu, aby konečne do Kremnice prišiel?
Je to veľmi žiadaný a vyťažený umelec, najmä vo filme, ale aj v divadle a nielen v tom svojom. Skĺbili sme teda funkciu prezidenta s predstaveniami, v ktorých hrá. A vôbec celú dramaturgiu 35. ročníka festivalu sme postavili na hviezdach alebo bardoch českého a slovenského humoru. Preto príde okrem Bolka Polívku aj Milan Lasica – spolu odohrajú predstavenie Štúdia S Mínus dvaja, Stanislav Štepka so svojím Radošinským naivným divadlom a inscenáciou Sláva, legendárny hudobník, spevák a herec Pepa Nos či Boris Hybner, ktorý zasa bude v porote. Tento rok máme v porovnaní s predchádzajúcimi najviac produkcií z Čiech aj na úkor iných zahraničných predstavení.

Aj preto otvorí festival výstavu inšpirovanú „valašským kráľom“?
Výstava obrazov, karikatúr, grafík a fotografií, inšpirovaných fenoménom Bolek Polívka, putuje po Čechách i Slovensku, tak sme sa dohodli, že by bolo dobré predstaviť ju aj na Kremnických gagoch. V kaplnke Mestského hradu je nainštalovaných 36 umeleckých diel od renomovaných autorov a málokto u nás mal šancu ich vidieť.

V slávnej Uličke nosov pribudne v piatok o 13. hodine nos maliara a ilustrátora Svetozára Mydla. Ako spomienka?
Nielen ako spomienka na slovenského výtvarníka, ktorý vlani koncom novembra zomrel. Bol to nesmierne energický, pracovitý a vtipný človek, ktorý nám pred desiatimi rokmi urobil festivalové logo. Kilovcom s označením kg, ktorý je zároveň gunárom, Kremnické gagy dokonale vystihol. Umelec, ktorého sme si vážili aj vážime, nám vlastne vytvoril nezameniteľnú a vtipnú značku. O to viac si ho chceme uctiť, takže ho v Uličke nosov zvečníme.

Do Kremnice sa vráti aj humorista, ktorý Uličku nosov vymyslel. Aj keď len prostredníctvom knihy Rasťa Piška Stano Radič – majster nenápadnej pointy.
Tento rok si pripomíname desiate výročie jeho smrti. Prišlo nám vhod, že Rasťo Piško v knihe spomína aj na začiatky nášho festivalu i spolupráce. Prvý podnet na Uličku síce vyšiel od Romana Vykysalého, ten ju však nazval „Ulička slávnych rití“. Stano Radič veľmi múdro povedal, že bude lepšie, ak to budú nosy, keďže aj tie sa pchajú do r…

Po prvý raz uvedú gagy nový žáner stand-up comedy. Bolo z čoho vyberať?
Slovenskí stand-upisti konečne pochopili, že nemôžu zabávať len vulgarizmami a prvoplánovým humorom. Pripravujú sa oveľa lepšie a vybrali sme skupinku tých najzaujímavejších. Je to dnes obľúbený žáner mládeže, kedysi ich volali ľudoví rozprávači. Poskytli sme im priestor a uvidíme, ako to zaberie.

Čo by si návštevníci festivalu rozhodne nemali nechať ujsť?
Väčšina programov bude promovaná v uliciach, stačí si vybrať. Ja by som odporučil produkciu Leo, ktorá je skutočne unikátna. A potom niektorého z bardov, napríklad Bolka Polívku a jeho sebaironické predstavenie DNA o smutnom klaunovi, ktorý dostane dnu a zároveň sa ocitne na dne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy #antigravity show Leo