Novelou chce MK SR definovať profesionálneho umelca

Ministerstvo v návrhu novely zákona o dotáciách v kultúre medzi iným prichádza s novinkami - registráciou umelcov a preukazmi pre umelcov.

26.08.2015 13:13
debata

Podľa ministerstva jedným z dôsledkov toho, že v legislatíve nie sú definované pojmy profesionálny slobodný umelec a umelecká činnosť, je, že umelci sú štátnymi orgánmi vnímaní ako živnostníci, čo je v rozpore s povahou ich činnosti.

Nové pravidlá pre dotácie v kultúre, nový pojem profesionálny umelec aj snahu evidovať umelcov prináša návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR. Návrh na svojom dnešnom rokovaní odobrila vláda. Ministerstvo kultúry novelu predložilo v nadväznosti na vznik novej verejnoprávne inštitúcie – Fondu na podporu umenia. Fond, ktorý vznikol 1. januára tohto roka a prvé dotácie poskytne na budúci rok, má totiž podporovať kultúrne a umelecké aktivity a kreatívny priemysel. Z toho dôvodu MK SR navrhuje zúžiť oblasť dotácií, ktoré dáva zo štátneho rozpočtu v príslušnom rozpočtovom roku. Podľa návrhu bude MK SR dotovať zo štátneho rozpočtu tri oblasti: ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva v oblasti pamiatkového fondu (dotačný program Obnovme si svoj dom); kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva a sprístupňovanie kultúrnych hodnôt žiakom základných škôl, žiakom stredných škôl a pedagogickým zamestnancom základných škôl a stredných škôl (kultúrne poukazy).

Návrh vymedzuje pojem profesionálny umelec v slobodnom povolaní a upravuje podmienky evidencie profesionálnych umelcov. V prvej etape je podľa MK SR „potrebné zakotviť do právneho poriadku pojem ‚profesionálny umelec v slobodnom povolaní‘, na základe čoho bude možná evidencia profesionálnych umelcov s pridelením ‚statusového‘ preukazu evidovanému slobodnému umelcovi a v ďalšej etape sa môže pristúpiť k samotnému naplneniu statusu profesionálneho slobodného umelca v jeho obsahovej forme“.

Ministerstvo to objasňuje v dôvodovej správe k návrhu, v ktorej sa ďalej upravujú podrobnosti o činnosti fondu vo vzťahu k evidencii umelcov. „Evidencia nie je povinná a nie je podmienkou vykonávania umeleckej činnosti. Avšak zápisom v evidencii profesionálnych umelcov v slobodnom povolaní získava umelec status profesionálneho umelca, čo môže byť v budúcnosti podmienkou pre udelenie rôznych bonusov pre umelcov,“ píše sa v predkladacej správe k návrhu. MK SR navrhuje, aby evidenciu slobodných umelcov viedol nový Fond na podporu umenia. Fond má vydávať aj preukazy profesionálnych umelcov a viesť ich verejný zoznam na webstránke. O zápise do evidencie má podľa MK SR rozhodovať riaditeľ fondu na základe odporučenia odbornej komisie, zloženej z externých odborníkov z príslušného žánru umeleckej činnosti, ktorá preskúma podmienky zápisu do evidencie. Odborníkov do komisie budú nominovať profesionálne umelecké združenia.

O zápis do evidencie profesionálnych umelcov bude môcť požiadať ten, kto pôsobí v niektorej z oblastí umenia (literatúra, výtvarné umenie, hudobné umenie, divadelné umenie, hudobno-dramatické umenie, tanečné umenie, audiovizuálne umenie alebo iná forma umenia). Podmienkou je vzdelanie, no ak tvorca nevyštudoval príslušný umelecký odbor, rozhodujúce budú jeho tvorivé výsledky. Za spracovanie žiadosti o zápis do evidencie profesionálnych umelcov navrhuje ministerstvo administratívny poplatok 30 eur, ktorý fond použije na svoju prevádzku.

Tému profesionálnych umelcov, ich definovania a postavenia bližšie MK SR objasňuje v dôvodovej správe k návrhu novely. Odhaduje, že približne 5 000 až 6 000 umelcov vykonáva profesionálnu umeleckú činnosť v slobodnom povolaní. Presne číslo však nie je známe, pretože od roku 1993 v tejto oblasti nie je evidencia. Okrem iného konštatuje, že „aj keď Autorský zákon vymedzuje pojem autor, výkonný umelec a umelecký výkon, pojem profesionálny slobodný umelec ani umelecká činnosť v právnom poriadku nie je vymedzený. Rovnako nie sú v právnom poriadku upravené podmienky umeleckej činnosti“. Dôsledkom toho podľa ministerstva je, že profesionálni slobodní umelci sú zaraďovaní medzi samostatne zárobkovo činné osoby a orgány štátnej správy ich považujú za živnostníkov.

Návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v kultúre zároveň novelizuje zákon o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. „Vytvára legislatívny priestor na možnosť poskytnúť neziskovej organizácii finančnú podporu z rozpočtu jej zakladateľa na prevádzkovú činnosť vo forme príspevku zakladateľa,“ píše MK SR. Podľa v súčasnosti platného zákona o neziskových organizáciách, poskytujúcich všeobecne prospešné služby, sa totiž nedajú z dotácií zo štátneho rozpočtu, rozpočtu štátneho fondu či rozpočtu obce uhrádzať výdavky (náklady) na správu neziskovej organizácie.

Účinnosť zákona ministerstvo navrhuje od 1. novembra 2015, v prípade pravidiel pre dotácie a evidencie profesionálnych umelcov navrhuje účinnosť od 1. januára 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #registrácia umelcov #preukaz pre umelcov