Od stredy ožijú Košice divadlom

Desať žánrovo rozmanitých divadelných produkcií ponúkne v priebehu piatich dní 9. ročník Festivalu divadiel strednej Európy v Košiciach.

01.09.2015 09:00
Robert Roth Foto: ,
Herec Róbert Roth. Aj on bude súčasťou Festivalu divadiel strednej Európy.
debata

Podujatie, ktoré organizuje Občianske združenie Košické divadlo v spolupráci so Štátnym divadlom Košice, sa začína v stredu 2. septembra. Divadlá zo Slovenska, Poľska, Rumunska a Česka sa v tomto roku predstavia na troch miestach, pred historickou budovou Štátneho divadla pri spievajúcej fontáne a na javiskách Malej scény a Historickej budovy Štátneho divadla Košice.

„Snažili sme sa opäť priniesť do Košíc divadelné produkcie, s ktorými sa divák bežne v sezóne nestretne. Opäť budú žánrovo veľmi pestré. Nechýbajú kabaretné komédie, ale aj pochmúrna dráma, zaujímavé spojenie tanečného a filmového umenia a predstavenie určené pre najmenších divákov,“ hovorí riaditeľ festivalu a predseda OZ Košické divadlo František Ténai.

Úvodné predstavenie festivalu rozohrajú v stredu od 18:00 na ulici festivalovým divákom herci z Túlavého divadla Reparátom z povinného čítania z autorskej dielne Jakuba Nvotu. V takmer adrenalínovom kabarete sa trojica hercov snaží presvedčiť diváka, že to s tou povinnou školskou literatúrou a so slovenskými klasikmi nebolo všetko až tak vážne, ako sa študentov v škole snažia presvedčiť učitelia. V prvý deň prinesie festival aj netradičné spojenie tanečného a filmového umenia v projekte Volanie z hlbín. Pôvodné choreografie súčasného tanca Jána Gonščáka a jeho sólové účinkovanie v troch tanečných umeleckých filmoch Potopený chrám, Brána a De profundis, ktorých autorkou je Andrea Šestáková s Jánom Gonščákom, spája do jedného celku. Názov predstavenia symbolicky naznačuje, že predstavenie bude volaním z hĺbky duše autorov a pre diváka bude neverbálnym zážitkom plným poézie, elegantnej zmyselnosti a symbolických odkazov.

Druhý festivalový deň začne opäť úsmevnou produkciou. Znova v exteriéri, pred historickou budovou divadla, sa odohrá klauniáda Soldates olomouckého zoskupenia Squadra Sua. Bojová jednotka troch mužov bude pripravená položiť životy (najlepšie do niečoho mäkkého) a nebojácne sa vrhá do všetkých bitiek vojenského života, ale úplne inak, ako by to diváci od vojakov čakali. Stredoeurópsky kontext festivalu naplní v druhý deň maďarské divadlo Szigligeti Színház z rumunského mesta Oradea. Na javisku historickej budovy divadla uvedie drámu poľského autora Tadeusza Słobodzianeka Naša trieda (so slovenskými titulkami), v ktorej pomaturitné stretnutie skupiny poľských a židovských študentov dramaticky ovplyvnia traumatické zážitky z vojny. Posledným predstavením druhého festivalového dňa bude Návšteva expertov Egona Bondyho v naštudovaní bratislavského Štúdia 12. V hre, v ktorej autor nerešpektuje hranice ľudského poznania a konania a priam stelesňuje faustovskú slobodu ducha, sa v hlavnej úlohe predstaví Róbert Roth.

Program tretieho festivalového dňa otvorí na Malej scéne ŠD monodráma Spredu a zozadu v podaní Mateusza Nowaka z poľského mesta Lublin. Obsah monodrámy je situovaný približne do 18. storočia, obdobia, keď sa blížil úpadok Poľska. Základom textu sa stal román Karola Zbyszewkeho, v ktorej sa rovnakým dielom vysmieva z politikov znepriatelených táborov, duchovenstva, armády a neušetrí ani kráľa pre pijanstvo, lenivosť, nedbalosť a vášne a pre prázdne klišé a gesto. V divadelnej adaptácii jej autori Stanisław Miedziewski a Mateusz Nowak využívajú v románe vytvorený morbídny svet šašov, ktorých vedie hlavný bohatier – kráľ. V neskorých večerných hodinách prídu v piatok do historickej budovy divadla Prízraky nórskeho dramatika Henrika Ibsena. Dráma o prekliatí istej nórskej rodiny prichádza do Košíc aj ako jedno zo sprievodných podujatí projektu „Obnova NKP – historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí“, ktorý Štátne divadlo Košice realizuje z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

V predposledný deň festivalu je v programe jediné predstavenie. Bratislavské Divadlo Stoka uvedie na Malej scéne svoje Víťazstvo. Diváci sa stanú svedkami rozhovoru dvoch ľudí, ktorí zistia, že každý z nich je niekto iný, dozvedia sa, že túžba po práci môže viesť až k vražde a do toho všetkého bude znieť hudba zo 17. storočia.

Pre detského diváka je určené prvé predstavenie záverečného dňa festivalu. Domáce Divadlo na predmestí odohrá opäť v exteriéri medzi historickou budovou divadla a spievajúcou fontánou rozprávku Zabudnutý čert. Záverečné predstavenie festivalu uvedie Teatr Polski z Bialsko Bialej, na javisku historickej budovy divadla to bude Lietajúci cirkus Montyho Pythona. Monty Python je skupina tvorcov a hviezd britského komediálneho televízneho seriálu, ktorý sa stal akousi ikonou absurdného humoru. Britskí herci vytvorili množstvo skečov a piesní, ktoré do poľštiny preložil Tomasz Beksiński. Jeho preklady a preklady Filipa Łobodzińskiego sa stali pre režiséra Witold Mazurkiewicz základom na vytvorenie komediálnej divadelnej miniatúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Festival divadiel strednej Európy