Za radošincami treba ísť na novú adresu

Onedlho si Radošinské naivné divadlo pripomenie vzácne jubileum. Reprízu svojej hry s poradovým číslom deväťtisíc! Novú sezónu začne už v piatok 25. septembra. Netradične. Na novej adrese v celkom novom divadelnom priestore, na ktorý sa zmenila kongresová hala na Záhradníckej ulici 95 v Bratislave.

25.09.2015 10:28
Stanislav Štepka, radošinci, Radošinské naivné... Foto:
Stanislav Štepka v kabaretnom programe Na dobrej adrese, ktorého premiérou dnes Radošinské naivné divadlo otvára brány svojho nového "domovského prístavu".
debata

„Otvorenie považujeme za zázrak, pretože dnes určite nie je obdobie na vznik nových divadiel, tie sa skôr zatvárajú. Bez spoločenského kreditu, ktorý si naše divadlo vytvorilo po vyše päťdesiatich rokoch jedinečnej tvorby a poctivého divadla, by sme túto métu určite nedosiahli,“ povedal pre Pravdu manažér „radošincov“ Ladislav Hubáček.

Dôvody sťahovania? V priestoroch bývalého Domu odborov na Škultétyho ulici herci aj diváci v zime mrzli, v lete sa tam od horúčavy nedalo dýchať. O tom, že prostredie nebolo mimoriadne vábne, sa presvedčili tisícky divákov na vlastnej koži. Majitelia pritom stále žiadali vyššie nájomné. Veď divadlo bývalo pravidelne vypredané.

„Po katastrofálnych posledných rokoch na predchádzajúcej adrese, kde ,vďaka' dezolátnemu stavu kúrenia, klimatizácie a neochote vlastníka budovy tieto zásadné nedostatky odstrániť, nebolo únosné tam ďalej pokračovať,“ vysvetlil manažér a herec Radošinského naivného divadla.

Keď osud praje

Nové priestory si vyhliadli už pred desiatimi rokmi. Šťastena sa však na radošincov začala usmievať len pred tromi-štyrmi rokmi. Vtedy si neštátne autorské divadlo, ktoré podľa slov Ladislava Hubáčka nedostáva žiadne pravidelné dotácie ani od štátu, ani od vyššieho územného celku, ani od magistrátu hlavného mesta, ba ani od mestskej časti Bratislava Nové Mesto, našlo nového sponzora, či presnejšie generálneho partnera.

Radošinskému naivnému divadlu sa podarilo získať nové priestory s kompletným divadelným vybavením vytvoreným „na mieru“ súboru. „Najväčšie obavy nám spôsobovala relatívna krátkosť času na realizáciu prestavby. S prvými stavebnými prácami sa začalo v marci tohto roku a treba si uvedomiť, že išlo o kompletnú prestavbu doslova od podlahy. Všetko je úplne nové,“ pokračoval manažér súboru. A pripravené na dnešné slávnostné otvorenie.

Na svojej divadelnej ceste si radošinci „nagazdovali“ základný kapitál v divákoch. Bez vypredaných predstavení by ani „zmena adresy“ nebola možná.

Na dobrej adrese

Atmosféru nekaždodennej udalosti dnes podčiarkne premiéra veľkého kabaretného programu Stanislava Štepku Na dobrej adrese. „Prvou dobrou adresou RND bola Radošina, presnejšie tamojší Klub mladých, kde sa naše divadlo po prvý raz predstavilo verejnosti a s úspechom premiérovo uviedlo napríklad slávne tituly Jááánošííík, Človečina a Alžbeta Hrozná,“ spomenul zakladateľ, dvorný autor divadla a herec Stanislav Štepka.

Po tom, čo „mocní“ prinútili súbor „rodnú“ Radošinu opustiť, často menilo Radošinské naivné divadlo bratislavské adresy. „Viac ako dobré adresy boli bratislavské vysokoškolské internáty, kluby mládeže, ale aj vari všetky domy kultúry a divadlá na Slovensku, v Čechách a v zahraničí,“ pokračoval Stanislav Štepka.

V kabaretnej hudobno-slovnej koláži inšpirovanej „novou dobrou adresou“ s nemalou dávkou príslovečného humoru predstaví publiku nielen miesta, ktorými radošinci putovali, ale pripomenie aj najatraktívnejšie scénky, monológy a piesne z polstoročného repertoáru Radošinského naivného divadla. Doplnil ich aj vtipnými citátmi, diváckymi listami a filmovými ukážkami.

Ako „správu zo zápasu dňa“ charakterizuje Stanislav Štepka svoju novú hru Zmiešaná štvorhra, ktorá bude mať premiéru 20. novembra. Ponúkne divákom možno až indiskrétny pohľad do života dvoch úplne rozdielnych slovenských rodín a prinesie trpko-smiešnu správu o účastníkoch dedinsko-mestskej zápasovej „štvorhry“, v ktorej sa tak trochu nepriamo zápasí aj o zmysel ľudského šťastia. Inscenáciu, v ktorej bude účinkovať takmer celý súbor Radošinského naivného divadla, režijne pripravuje Ondrej Spišák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanislav Štepka #Radošinské naivné divadlo #nová adresa