Teatro Wüstenrot uvedie muzikál o Fride Kahlo

Teatro Wüstenrot uvedie v stredu večer v premiére muzikál Frida - Maľovať a milovať. Predstavenie v réžii Karola Vosátka plné vášne, lásky, humoru, podmanivej hudby a tanca sa sústredí na život a dielo excentrickej mexickej maliarky Fridy Kahlo, ktorej príbeh a jedinečný talent dodnes oslovuje tisícky nadšencov po celom svete.

06.10.2015 11:47
IVANKOVÁ: Rozhovor pre agentúru SITA Foto: ,
Slovenská herečka Katarína Ivanková sa predstaví v úlohe Fridy Kahlo.
debata

Autori diela sa sústredili predovšetkým na hĺbku myšlienok a vnútorné posolstvo, ktoré bolo i základným obsahom filmu Frida (2002) v hlavnej úlohe so Salmou Hayek. „Možno sa divákom bude zdať čudné, že v divadle, kde sa hrajú väčšinou komédie, chceme uviesť hru o Fride Kahlo, no ona napriek tomu, aký ťažký život viedla, mala aj svojský zmysel pre humor a nám sa to do toho muzikálu podarilo veľmi pekne zakomponovať a dať tomu celému hĺbku. Verím, že tento titul priláka diváka náročného aj menej náročného a že bude úspešný. Myslím si, že dokážeme v divákoch vyvolať katarziu. Nechcem plakať ja. Chcem, aby plakali oni,“ poznamenala v rozhovore Katarína Ivanková, ktorá na stvárnení Fridy niekoľko mesiacov tvrdo pracovala.

„Viem, že tu mi nebude nič odpustené a že musím ukázať naozaj všetko, čo vo mne je. Rok chodím na balet, aby som to vedela utancovať, behávam, aby som mala kondíciu, chodím na hodiny spevu, neustále na sebe pracujem, takže uvidíme,“ dodala mladá herečka.

Fridinho partnera Diega Riveru stvárni Tomáš Palonder a v muzikáli sa predstavia tiež Marcel Ochránek, Jakub Ružička, Mirka Partlová, Natália Puklušová a ďalší. Na pódiu bude hercov po celý čas sprevádzať živý orchester.

Prvý impulz pre zrod muzikálu prišiel od riaditeľa Teatra Wüstenrot, skladateľa a dirigenta Rudolfa Geriho, ktorý pre dielo zároveň skomponoval všetky skladby. „Po rokoch som si na seba zavesil bič, keďže som sa na jar rozhodol, že premiéra muzikálu bude už v októbri a tak sme museli celé leto v najväčších horúčavách od rána do večera skúšať,“ poznamenal Geri.

Námet na muzikál tentoraz podľa jeho slov vznikol celkom netradične. „Aby som všetkých nakopol a aby videli, ako si to asi predstavujem, napísal som najprv muziku bez textov. Ostatní to začali počúvať a potom sa ku mne pripojili. No a na to mi už Daniel Hevier hodil ďalšie texty, ktoré som klasicky zhudobnil,“ priblížil známy skladateľ. K naskúšaniu Fridy Geriho motivoval otec, ktorý ho v apríli navždy opustil. „Otec mi pred smrťou viackrát prízvukoval, že riaditeľovanie nie je všetko a že je dôležité vrátiť sa k tvorbe,“ povedal 58-ročný Košičan.

Pre nový muzikál zložil trinásť nových skladieb. „Tak, ako pracujeme s celým Fridiným životom, vraciame sa až do jej detstva a prechádzame cez všetky jej životné etapy, tak som sa aj ja vrátil k svojej mladosti a vytiahol som aj niektoré staršie kompozície. Jednu z piesní, ktorá v muzikáli zaznie, som napísal dokonca už ako 16-ročný," poznamenal skladateľ.

Diváci sa teda môžu počas viac než dvojhodinového predstavenia tešiť okrem kvalitných hereckých výkonov i na pestrú hudobnú nádielku. „Využil som v jednotlivých skladbách prvky flamenca a nechýba ani swingové číslo či paródia na jednu známu ruskú pieseň a celé sa to končí Kalinkou. Všetko to bude naživo. Musí to totiž dýchať, musí to pulzovať. Chcel som, aby z toho bol cítiť ten živel a tá energia,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #premiéra #muzikál #Frida Kahlo #Teatro Wüstenrot #Frida - Maľovať a milovať