Pro-téza zaostruje na autorské divadlo

Súčasníci sú závislí od vecí, ktoré považujú za prirodzené. O závislosti, ktorá zotročuje, ale aj o politických rozbrojoch, dusnej atmosfére náboženského konzervativizmu či ničení duše pracovnou morálkou hovorí inscenácia Smycz, ktorú do Bratislavy privezie vroclavský Teatr Polski. Humorná i diabolská monodráma, ktorej nedávno tlieskalo publikum na Fringe festivale v Dubline, otvorí v stredu 7. októbra v A4 - priestore súčasnej kultúry 6. ročník festivalu autorského divadla Pro-téza.

07.10.2015 14:02
Bartosz Porczyk v monodráme Smycz <PF>FOTO:... Foto:
Bartosz Porczyk v monodráme Smycz
debata

Kým minulý rok festival „zaostril“ na praktiky tajných polícií v totalitách strednej a východnej Európy, spektrum tohtoročného programu je omnoho rozmanitejšie. Ponúkne odpovede na otázku, prečo autorskému divadlu nestačí „klasika“ ako Shakespeare, Moliére či Ibsen.

Tvorcovia Divadla D'Epog z Brna vo svojom fyzickom predstavení ∞ sprítomňujú aktuálnu tematiku rodičovstva dohnaného až do extrémnych polôh – bizarnú manipuláciu dieťaťa rodičom a naopak. Rozhlasovú hru na javisko prenesie české zoskupenie Radio Ivo v inscenácii Život nedoceníš. V priamom prenose „predvádza“ publiku vznik hry od nápadu až po konečný výsledok. Jednoduché dialógy „obyčajných“ príbehov zo života mixuje s improvizáciou a spontánnosťou performerov do rozhlasovo-divadelného tvaru.

Banálne životné situácie aj feérické vidiny prináša kompozícia Stabilizácia trnavského súboru Disk. Pod režijnou taktovkou „divadelnej legendy“ Blaha Uhlára v nej rozvíja témy vnútrodruhovej agresivity, krutej prezentácie medziľudských vzťahov, ale aj krehkého porozumenia. Sériou obrazov s prekvapujúcimi pointami je inscenácia September 2015 zoskupenia DPM. Autentickým jazykom mladých odhaľuje mentálny stav jednotlivcov aj spoločnosti týchto dní.

Predstavenia v bratislavskej A4 sa začínajú o 20. h, po každom bude nasledovať diskusia s tvorcami. Bodkou za 6. ročníkom festivalu autorského divadla Pro-téza bude 14. októbra vystúpenie projektu Monikino kino.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pro-téza #A4 – priestor súčasnej kultúry #festival autorského divadla #Teatr Polski #Smycz