SND podporí umenie, na ktoré Kotleba stopol dotácie

Slovenské národné divadlo (SND) podporí prostredníctvom zbierky Kultúra na rázcestí umelecké telesá, ktorým predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba zastavil granty.

07.10.2015 14:29
Gabriela Dzúriková (Dorota) a Martin Huba (Ján... Foto:
Gabriela Dzúriková (Dorota) a Martin Huba (Ján Amos) v inscenácii Labyrinty a raje Jána Amosa.
debata (6)

Činohra SND 24. októbra odohrá inscenáciu Labyrinty a raje Jána Amosa a výťažok z predaja vstupeniek venuje do verejnej zbierky Kultúra na rázcestí. Zbierka je určená na podporu prevádzky banskobystrického Divadla Štúdio tanca a na dofinancovanie projektu Bábkového divadla na rázcestí o tolerancii a proti xenofóbii Stop extrémizmu. Vyhlasovateľom zbierky je Nadácia otvorenej spoločnost.

Dôvodom vyhlásenia zbierky je konanie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu, ktorý v auguste tohto roka nepodpísal zmluvu o čerpaní dotácie 20-tisíc eur na už pripravený 11. ročník medzinárodného festivalu Dni tanca a divadlo ho napokon muselo zrušiť. Cez úrad BBSK sa k Štúdiu tanca nedostali ani ďalšie granty z Ministerstva kultúry SR, čo pre jednu z mála scén súčasného tanca na Slovensku znamená možný zánik. Situácia sa zopakovala, keď minulý týždeň Bábkové divadlo na rázcestí oznámilo, že Kotleba nepodpísal dotačnú zmluvu na grant 6 985 eur, ktorý Bábkové divadlo na Rázcestí získalo od ministerstva zahraničných vecí na vznik inscenácie Stop extrémizmu pre študentov stredných škôl.

SND slovami riaditeľa Činohry SND a režiséra Romana Poláka „vyjadruje znepokojenie nad situáciou v BBSK, kde sa divadelná tvorba dostáva do područia Mariana Kotlebu, ktorý mocenským spôsobom – 26 rokov od nastolenia demokracie – zasahuje do tvorby umeleckých inštitúcií.“ Polák však upozorňuje, že slobodu prejavu, a teda aj slobodu divadelnej tvorby, garantuje Ústava SR.

„Myslíme si, že zmyslom grantového systému je prispievať k slobode prejavu a vytvárať priestor na prezentáciu širokého spektra umeleckej tvorby, ktorá reflektuje našu súčasnosť, problémy tohto sveta a prináša rôznorodé umelecké výpovede. Ak sa vedenie Banskobystrického kraja snaží znefunkčňovať tento systém, dostáva sa tak do konfliktu s demokratickými hodnotami Slovenskej republiky,“ cituje ďalej tlačová správa SND Romana Poláka.

Vstupenky na predstavenie Labyrinty a raje Jána Amosa, ktoré SND uvedie 24. októbra, sa dajú kúpiť on-line na webstránke divadla www.snd.sk alebo v divadelných pokladniach. Do zbierky Kultúra na rázcestí sa dá zapojiť aj dobrovoľným príspevkom na bankový účet číslo: 2922874547/1100.

Predstavitelia profesionálnych a ochotníckych divadiel a kultúrnych inštitúcií, ktoré pôsobia v Banskobystrickom kraji, tvrdia, že predseda BBSK Marian Kotleba zaviedol na svojom mieste autokratický a nekompetentný režim. Uvádzajú to vo vyhlásení z 30. septembra. Protestujú proti ideologickému riadeniu kraja, zneužívaniu moci verejnými činiteľmi, porušovaniu demokracie v kraji. Podporujú Bábkové divadlo na rázcestí a Divadlo Štúdio tanca, vyjadrujú im svoju solidaritu a podporujú bábkové divadlo v jeho rozhodnutí pokračovať v projekte Stop extrémizmu.

Podporu banskobystrickým kolegom vyjadrili aj bratislavské divadlá GUnaGU a Astorka Korzo'90. „Sme zhnusení z rozhodnutia voličov Banskobystrického samosprávneho kraja, za ktoré vy, pochopiteľne, nemôžete, že svojimi hlasmi potvrdili človeka, ktorý keby mohol, neškrtá len dotácie, ale aj krky,“ píše sa medzi iným vo vyhlásení režiséra Viliama Klimáčka a divadla GUnaGU z 1. októbra.

„Popri množstve negatívnych javov u nás je nezmyselné a svojvoľné rozhodnutie predsedu BBSK osobitou výstrahou, kam až môže zájsť moc, ak jej to dovolíme. Župan nie je majiteľ župy, nemôže ignorovať slovenskú vládu a jej dotácie, ktoré pridelia odborníci a odborné komisie,“ píše okrem iného v podpornom vyhlásení zverejnenom 5. októbra Astorka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #podpora #Marian Kotleba #Divadlo štúdio tanca #herci #Bábkové divadlo na Rázcestí #Kultúra na rázcestí #Nadácia otvorenej spoločnosti