České hviezdy obsadia Štúdio L+S

Bývalý strážnik Přemysl Hájek sa chystá obrať úrodu zo svojej slivky, ktorá rastie na stanici. Poháda sa s mladým nástupcom, ktorý mu odmieta požičať rebrík. Pomoc hľadá u kamarátov, lenže neschopnosť udržať myšlienku mu rozhodnutie komplikuje. Komédiou o starobe a jej neduhoch Švestka otvorí legendárne Divadlo Járy Cimrmana Festival českého divadla v bratislavskom Štúdiu L+S, ktorý štartuje 2. novembra.

21.10.2015 07:02
Martha Issová a Anna Polívková v autorskej... Foto:
Martha Issová a Anna Polívková v autorskej klauniáde Krasavice interkontinentální - Arte et marte.
debata

„Snažili sme sa urobiť dramaturgiu tak, aby bola síce malou, ale reprezentatívnou vzorkou rôznych druhov a pohľadov na súčasnú českú divadelnú scénu s dôrazom na autorské divadlo. Príde k nám napríklad Divadlo Na zábradlí, ktoré za scénografiu predstavenia Požitkáři získalo Cenu českej divadelnej kritiky,“ povedal výkonný riaditeľ Štúdia L+S Pavol Danišovič.

Ženské komické duo nemôže existovať, tvrdili už dávno Milan Lasica a Július Satinský. Ani jedna osoba nežného pohlavia vraj nepripustí, že by mohla byť menej múdra, menej krásna a menej šikovná ako tá druhá. Ich výrok inšpiroval Marthu Issovú a Annu Polívkovú k vytvoreniu autorskej klauniády Krasavice interkontinentální – Arte et marte. Počas skúšania sa podľa nich potvrdilo, že táto machistická téza platí. Aj preto je výsledkom skôr neverbálna inscenácia o priateľstve. A nielen o jeho svetlých, ale aj temných stránkach.

Animácie, akrobacie, tanec, posteľová scéna, plač aj spev a stretnutie dvoch vynikajúcich herečiek na javisku patrí k divadelných činom roka českej divadelnej scény. Humorom kypiacimi historkami, improvizáciami s nemalou dávkou kolegiálnej škodoradosti a známymi pesničkami zabávajú Jiří Lábus, Martin Dejdar, Pavel Nový a ďalší v predstavení Pánská šatna, aneb improvizace v Ypsilonce. Spontánna atmosféra spoločného vtipkovania rozosmieva nielen hercov.

Vede obetoval Jiří všetko, aj lásku k Honzíkovi. Je však vyvoleným? Atraktívna sociologička Hanka tvrdí, že o tom treba urobiť výskum. Sci-fi Petra Kolečka o tom, že je dobré poznať vlastné limity, privezú do Bratislavy mladí, drzí a provokatívni „kolečkovci“ z pražského A studia Rubín. So „škandalóznou“ komédiou Venuše v kožichu sa zas predstaví Shakespeare Company Prague.

„V programe nájdu diváci aj inscenácie, ktoré sú úspešné už viac sezón. Napríklad Proč si nezatančíte pražského Divadla Viola alebo hit vlaňajšej sezóny Národného divadla Strasti života,“ spomenul Pavol Danišovič.

Fotografie zo súkromných archívov Jana Wericha a Jiřího Voskovca zo snímkami z ich najslávnejších inscenácií ako Těžká Barbora, Pudr a benzín či Osel a stín predstaví pod názvom V+W, forbíny života výstava vo foyeri štúdia L+S. Pozorný návštevník medzi nimi nájde aj prvú fotografiu legendárnych komikov po ich prílete do USA či snímku Jiřího Voskovca s mladým Václavom Havlom. Bodku za prehliadkou dá 16. novembra inscenácia Požitkáři, rozoberajúca cez prizmu grotesky tému života a smrti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Štúdio L+S #Festival českého divadla #Divadlo Járy Cimrmana