Aj sebavedomá diva je len obyčajná žena

Je obdivovaná, sebavedomá, nadnáša ju potlesk a lichôtky. Nie je výnimočne krásna, má nejaké to kilo navyše a občas lezie ľuďom na nervy.

22.10.2015 12:00
Búrlivá jar Foto:
Gabriela Dolná (Gertie) a Juraj Hrčka (Kennedy) v inscenácii Búrlivá jar.
debata

Slávna herečka Gertie Matthewsová je však osamelá ako mnohé obyčajné ženy. A tak sa zblíži s chlapíkmi, ktorých jej osud privedie do cesty. Kedysi to bol zákony nerešpektujúci strážca parkoviska. Teraz oveľa mladší manažér túžiaci stať sa hercom. V hre slávneho britského dramatika Arnolda Weskera Búrlivá jar, ktorá má vo švrtok a v piatok slovenskú premiéru v nitrianskom Divadle Andreja Bagara.

„Inscenácia o ľudskej túžbe byť úspešný, obdivovaný, milovaný a šťastný je komorný príbeh plný humoru, ale najmä vnútorných problémov komplikovaného človeka, v ktorého centre stojí dominantná žena – diva. Venovaná je k okrúhlemu životnému jubileu našej herečky Gabriely Dolnej, ktoré oslávi v polovici novembra,“ povedal režisér Svetozár Sprušanský.

Hoci ju priťahujú mladší muži, Gertie už nie je žiadna mladica. Pozná svoju cenu, a predsa o sebe stále pochybuje. Jej výstupy sú plné vášne, mŕtvej matke vyčíta vlastné komplexy. Ale vo vzácnych chvíľach, keď zabudne na hviezdne maniere, celoživotnú traumu aj neprajné okolie, pod ktorého drobnohľadom je stále, mení sa na obyčajnú ženu, ktorá potrebuje láskavé objatie. „Vtedy je civilná, presná a múdra. Poučená školou života len tak mimochodom trúsi šibeničné alebo erotické bonmoty. Alebo vie s chirurgickou presnosťou diagnostikovať odvrátenú tvár divadla,“ pokračoval režisér.

„Herečka, ktorá bude Gertie zosobňovať, ju musí na javisku žiť a nie hrať!“ povedal o hrdinke Búrlivej jari jej autor Arnold Wesker. Pretože jeho Gertie vie byť cynická, uštipačná, nespravodlivo krutá, ale aj chápajúca, slabá a bezmocná. „Ešte nikdy som nehrala rolu herečky, to ma na postave Gertie lákalo,“ prezradila Gabriela Dolná. Oboch jej partnerov, bývalého aj súčasného, hrá Juraj Hrčka. „Juraj je veľmi talentovaný, vyžaruje z neho pokoj, a mne to pomáha. Ja som skôr výbušnejšia, chcem všetko dosiahnuť hneď,“ dodala predstaviteľka ústrednej hrdinky.

„Herecký koncert predstavuje v divadelných variáciách tému premenlivosti hraníc medzi svetom divadla a životnou realitou,“ dodal Svetozár Sprušanský.

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara #Svetozár Sprušanský #Búrlivá jar