Súčasný tanec? Nič nezrozumiteľné, naopak

Ako dnes komunikujeme? Hovoríme o rovnakých veciach? Počúvame, len aby sme odpovedali? Tieto a ďalšie otázky nastoľuje tanečná performance Bakkheia, pohybujúca sa na tenkej hranici šialenstva a geniality, choroby a naivnej úprimnosti, bláznovstva a animality.

04.11.2015 13:54
Predstavenie Bakkheia odkazuje názvom na... Foto:
Predstavenie Bakkheia odkazuje názvom na tajomné antické mystériá.
debata

Predstavením Petra Šavela a jeho spolutvorcov vystupujúcich pod značkou BOD.Y, ktoré patrí podľa medzinárodnej siete Aerowaves medzi najlepšie európske tanečné diela tvorcov do 35 rokov, vyvrcholí v nedeľu Nu Dance Fest v Bratislave.

„Orientujeme sa na predstavenia, ktoré sa snažia priniesť niečo neodskúšané. Na experimenty, v ktorých sú presahy s performing art či s výtvarným umením. Na koncepty, ktoré sa nesústreďujú na estetickú stránku pohybu,“ povedala riaditeľka Nu Dance Festu Petra Fornayová. Jubilejný 10. ročník, ktorého program sa dnes začína, bude podľa nej výnimočný nielen tým, že počas piatich festivalových dní uvedie desať žánrovo pestrých predstavení – od tanečných vystúpení cez textové divadlo až po diela hraničiace so sound artom, ale najmä tým, že prinesie to najlepšie zo súčasného svetového tanca a pohybového divadla.

„Výnimočnou udalosťou je uvedenie ikonického duetu Both Sitting Duet, ktoré prinieslo celosvetové uznanie anglicko-talianskej dvojici tvorcov Johathana Burrowsa a Mattea Fargiona. Diváci uvidia aj ich ďalší duet Body Not Fit For Purpose, ktorý vytvorili špeciálne pre benátske bienále,“ spomenula Petra Fornayová. Diela už legendárnej dvojice, pohybujúce sa na hranici tanca, hudby a činoherného divadla, vyžarujú hravosť, nadhľad a navyše – nútia rozmýšľať i smiať sa. „Je len málo performerov, ktorí dokážu zaujať publikum takým neuveriteľným spôsobom. Načasovanie každej noty, gesta či smiechu je proste úžasné,“ napísal londýnsky The Guardian.

Festival však kladie dôraz na tvorbu slovenských autorov. S existenciálnym mystériom Clear sa predstaví Debris Company, multižánrový projekt Lucie Kašiarovej a Petra Machajdíka Area ponúka netradičný pohľad na dosahy znečisťovania planéty na životy jej obyvateľov, s humorom, hravosťou a nadhľadom rozprávajú o tom, ako vnímajú muži vlastné telo Marek Zelinka a Martin Talaga v predstavení SYNovia. Špeciálna sekcia nové tváre súčasného tanca uvedie Experiment Jany Smokoňovej a Verzus dvojice Kristína Chmelíková a Maja Danadová.

„Veľa predstavení je vtipných a rieši témy, ktoré zaujímajú všetkých. Mali by si ich prísť pozrieť aj tí, čo tvrdia, že súčasnému tancu nerozumejú. Na 10. ročníku Nu Dance Festu je veľa takých, ktoré sú schopné ho tejto nálepky zbaviť,“ dodala Petra Fornayová. Väčšina predstavení sa tradične odohrá v A4, pribudli však aj scény v Štúdiu 12 a divadle LAB na Vysokej škole múzických umení. Na záver festivalu súčasného tanca a pohybového divadla, mapujúceho najnovšie trendy, udelia ceny za najlepší svetelný dizajn Počin a najlepší tanečný film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pohyb #tanec #Nu Dance Fest #Petra Fornayová #Bakkheia