Galavečer Umenie pre život bude plný hviezd

Slávnostnejší, veľkolepejší a hviezdnejší bude baletný galavečer Umenie pre život. Uskutoční sa vo štvrtok 5. novembra v Slovenskom národnom divadle a jeho cieľom je podpora Národného onkologického ústavu v Bratislave.

05.11.2015 07:00
Jolanda Correa je prvou sólistkou súboru... Foto:
Jolanda Correa je prvou sólistkou súboru Nórskej opery a baletu.
debata

„Piaty ročník je prvým medzníkom tradície, ktorá spája dva neoddeliteľné svety – umenie a život. Umenie, ktoré živí a ozdravuje dušu…,“ uviedol riaditeľ Baletu Slovenského národného divadla Jozef Dolinský.

V rámci baletného galavečera sa zvyčajne predstavili slovenskí baletní sólisti, ktorí sa úspešne presadili na zahraničných scénach. „Pri príležitosti tohto malého jubilea sme sa rozhodli tradičný model opustiť a oslovili sme zahraničné baletné hviezdy z najprestížnejších svetových scén, ktoré v Bratislave ešte netancovali,“ vysvetlila dramaturgička Baletu SND Eva Gajdošová.

„Jedinou výnimkou je Jozef Varga, ktorý bol hosťom úvodného ročníka galavečera Umenie pre život. Veľmi úspešný absolvent bratislavského Tanečného konzervatória je v súčasnosti prvým sólistom Holandského národného baletu,“ pokračovala.

Po prvý raz sa na javisku SND predstaví Maria Kochetkova z American Ballet Theatre, Silvia Azzoni z Hamburského baletu, Remi Wortmeyer a Ana Tsygankova z Holandského národného baletu, Jolanda Correa a Joel Carreno z Nórskej opery a baletu či Kristina Kretova a Artem Ovcharenko z moskovského Veľkého divadla.

Galapredstavenie vizuálne rámcuje scénografia z inscenácie Korzár, ktorou sa rozhodol osloviť choreograf a režisér Vasilij Medvedev predovšetkým tých, čo ešte v divadle hľadajú kúzlo. On je aj režisérom slávnostného predstavenia. Chýbať nebudú veľké scény zo slávneho baletu Adolpha Charlesa Adama. „Vzhľadom na Korzára sme do programu vybrali klasickejšie Pas de deux z baletov Romeo a Júlia, Esmeralda či Modrofúz. Sú to naozaj šperky svetového baletného repertoáru,“ dodala Eva Gajdošová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské národné divadlo #Národný onkologický ústav #galavečer #Umenie pre život #Eva Gajdošová