Kvietik, Kavaschová a Mosný uväznení v trezore

Čo by sa mohlo stať, ak by ste sa z nie celkom jasných príčin ocitli na neznámom mieste s neznámym človekom a nemali by ste ako uniknúť? To je premisa predstavenia Striptíz uväznený v trezore, ktoré v pondelok 7. decembra v premiére uvedie bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90. Najbližšia repríza je naplánovaná na 18. januára.

04.12.2015 09:17
Dominika Kavaschová, Matúš Kvietik a Braňo... Foto:
Dominika Kavaschová, Matúš Kvietik a Braňo Mosný v inscenácii Striptíz uväznený v trezore.
debata

Vzniklo v spolupráci s občianskym združením per.Art, ktoré združuje absolventov Vysokej školy múzických umení. Pod režijnou taktovkou Michaela Vyskočániho sa tak na javisku stretnú bývalí spolužiaci Matúš Kvietik, Braňo Mosný a Dominika Kavaschová.

„Ako málo stačí na to, aby ste vedeli zradiť jeden druhého alebo dokonca aj vlastné presvedčenie?“ pýtajú sa tvorcovia inscenácie, ktorá vznikla na motívy známej jednoaktovky Sławomira Mrożka a sľubujú nekonvenčný striptíz, počas ktorého sa nebudú vyzliekať iba šaty. Predvedú, ako strach a neistota dokážu ľudí zbaviť slobody.

"Mrożek je výnimočný autor, ktorý vie veľmi elegantne a trefne, s neobyčajným zmyslom pre humor, poukázať na absurdný stav spoločnosti. Jednoaktovku Striptíz napísal ako metaforu na totalistické režimy, ktoré nás manipulujú a zbavujú slobody. Napriek tomu, že žijeme v úplne iných časoch, hru pokladáme za mimoriadne aktuálnu. Pri práci nás inšpirovali titulky našich denníkov a informačných portálov, sociálne siete, Sartrove existencialistické eseje a naše vlastné úvahy o slobode,“ povedala dramaturgička Andrea Bučková, ktorá je spolu s režisérom Michaelom Vyskočánim podpísaná pod úpravou Mrożkovho textu.

Hru predvedú v komornom priestore Astorky Korzo '90 – Divadelnom klube Trezor.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Astorka Korzo '90 #Dominika Kavaschová #Striptíz uväznený v trezore #Michael Vyskočáni #per.Art #Matúš Kvietik #Braňo Mosný