Divadlo Aréna zrekonštruujú

Bratislavské Divadlo Aréna budú rekonštruovať, návrh na jeho obnovu schválila vláda. Návrh na uvoľnenie finančných prostriedkov na rekonštrukciu divadla, sídliaceho na petržalskom brehu Dunaja, zaradili na rokovanie kabinetu až počas rokovania.

16.12.2015 14:07
Divadlo Aréna Foto: ,
Divadlo Aréna patrí svojou tradíciou medzi najstaršie divadlá v Bratislave.
debata (2)

Predložil ho podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. Na rekonštrukciu Arény má v nadchádzajúcom roku ísť 2,5 milióna eur a v roku 2017 sa počíta s investíciou 2 milióny eur. Na financovaní rekonštrukcie Divadla Aréna sa bude podieľať aj Bratislavský samosprávny kraj.

Rozhodnutie o obnove divadla, ktoré sídli v pamiatkovo chránenej budove z konca 19. storočia, vychádza zo súhlasu Krajského pamiatkového úradu v Bratislave zo 14. septembra tohto roka. Návrh na uvoľnenie financií neprešiel vzhľadom na svoj charakter medzirezortným pripomienkovým konaním, uvádza sa to v predkladacej správe k návrhu. Prostriedky na rekonštrukciu Divadla Aréna nemajú zvýšiť deficit štátneho rozpočtu, peniaze na rekonštrukciu pôjdu z rezerv kapitoly Všeobecná pokladničná správa. „Súčasný stav dispozičného riešenia a technickej vybavenosti Divadla Aréna nie je pre umeleckú produkciu Divadla Aréna dostatočný a bráni jeho plnohodnotnému chodu," píše sa v materiáli k návrhu.

Aréna ako jedno z mála kamenných divadiel na Slovensku nemá napríklad prepadlisko, točňu či sklady. „Jeho rekonštrukcia je nevyhnutnou podmienkou nielen jeho ďalšieho rozvoja, ale i samotného fungovania dnes. Súčasťou plánovanej rekonštrukcie je obnova javiskovej technológie, s tým súvisiaca stavebná rekonštrukcia, ktorej dôsledkom bude aj zmena vzhľadu budovy a rekonštrukcia interiéru divadla, v prvom rade priestorov vrchného a spodného foyer," uvádza sa medzi iným v materiáli.

Rekonštrukciu známej bratislavskej historickej budovy Aréna zo skladu na jej pôvodný, divadelný účel inicioval v polovici 90. rokov svetoznámy slovenských divadelný tvorca mím Milan Sládek. Sládek v roku 1994 založil nadáciu za obnovenie divadla a v nasledujúcom roku 1995 sa začalo s rekonštrukciou. Od roku 1996 tu organizoval Medzinárodný festival pantomimického umenia Kaukliar. Do júna 2002 v Aréne viedol novozaložený inštitút pre pohybové divadlo – Divadlo Aréna a následne sa vrátil späť do Nemecka. Sládek je nositeľom viacerých cien a vyznamenaní. Medzi inými v roku 1998 dostal cenu Ministra kultúry SR za vynikajúcu dlhoročnú prácu a osobný prínos pre slovenskú kultúru a umenie a v roku 2000 mu vtedajší prezident SR Rudolf Schuster udelil Rad Ľudovíta Štúra III. triedy. Od roku 2002, keď bol do funkcie riaditeľa menovaný Juraj Kukura, uviedla Aréna desiatky premiér, pripravila 13 ročníkov Detskej Univerzity Komenského, pravidelne organizuje džezové koncerty a ďalšie podujatia.

Divadlo Aréna na petržalskom brehu Dunaja založili v roku 1828 ako nekrytý amfiteáter a odtiaľ aj pochádza jeho názov. V roku 1898 postavili na mieste pôvodného amfiteátra divadlo, ktorého vzhľad sa do súčasnosti prakticky nezmenil. Ako mladý herec tu začínal neskôr svetovo uznávaný divadelný režisér Max Reinhardt. Po druhej svetovej vojne budovu na vyše 50 rokov pre verejnosť zatvorili a slúžila ako sklad. O obnovu divadla sa zaslúžil okrem iných Milan Sládek, ktorý v divadle vytvoril scénu pre pohybové divadlo. V roku 2002 prešlo divadlo Aréna do zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a jeho riaditeľom sa stal Juraj Kukura.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Divadlo Aréna