Mocenské praktiky a láska počas jedného večera

Nová premiéra v Divadle Štúdio tanca v Banskej Bystrici rukolapne predstavuje divákom, aké pocity má umelec, keď ho zasiahne tvrdá rana nekontrolovateľnej moci a snaží sa udusiť v zárodku niečo, čo len klíči.

14.01.2016 16:42
Jadro, Divadlo Štúdio tanca Foto:
Šťastné ženské tváre sa počas tanečného predstavenia Jadro zmenia na vražedné.
debata

Počas sedemnástich rokov na slovenskej kultúrnej scéne Divadlo Štúdio tanca počiatočnú etapu nepochybne zvládlo na vysokej profesionálnej úrovni a každé predstavenie je nové, neopakovateľné a nenahraditeľné.

Decembrovými premiérami dvoch tanečných útvarov Androgén a Jadro hodilo divadlo rukavicu a pustilo sa do otvoreného boja s neobmedzenou politickou mocou.

Divadlo to nemá jednoduché, o tom by riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová Hájková vedela rozprávať hodiny, jej verbálne slovo však nahradzuje divadelno – tanečná reč.

Predstavenie Jadro, ktoré choreograficky pripravila, je najlepšou odpoveďou na mocenské sily, ktoré Štúdiu tanca hádže politická moc pod nohy.

Tri tanečníčky rozprávajú vlastné príbehy o tom, ako ich dušu, vnútro, ale aj celú osobnosť, zasiahli negatívne mocenské praktiky. Tri dievčatá najprv divadlu predstavia kolorit Slovenska, odkiaľ pochádzajú a počas ich života prejdú rôznymi etapami. Rodové prenasledovanie, nevhodná farba pleti, v rukách vzduchovky a na hlavách prilby. Jedna umiera, dve zdanlivo žijú ďalej životom, ktorý je skôr peklom. Aj takýmto spôsobom divadelníci reagujú na súčasné politické dianie a predstavujú spočiatku tri šťastné ženské tváre, ktoré sa počas predstavenia zmenia na vražedné.

Okrem choreografie Zuzany Ďuricovej – Hájkovej a celého hudobno-zvukového tímu sa na pódiu predstavujú tanečníčky Maria Hernando Blasco, Lenka Rajchmanová a Julia Kannewisher.

Ani ďalšia téma sa nevyhýba atribútu moci. Mužský pohlavný hormón androgén použil choreograf a tanečník Tibor Trulík na názov tanečného predstavenia, ktoré sa divákom prihovára z mužského sveta. Muža predstavuje Trulík ako vodcu, veliteľa, mocipána, ale ako sa dozvedáme, aj človeka, ktorý chce a túži venovať žene to najlepšie zo svojho vnútra a vytvoriť pre ňu milujúci a bezpečný priestor, aby aj on sám mohol byť šťastný.

Tibor Trulík a Jakub Jeňo v tanečnom... Foto: Vlado Veverka
Androgén, Divadlo Štúdio tanca Tibor Trulík a Jakub Jeňo v tanečnom predstavení Jadro a Androgén.

Dvaja tanečníci Tibor Trulík a Jakub Jeňo tak pre divákov vytvorili priestor, kde sa môžu nielen pohrať, ale priam vyblázniť s fantáziou.

Predstavenia Androgén a Jadro sa stali pevnou súčasťou repertoáru Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo štúdio tanca