Metské divadlo z Pasáže sa vybralo na pašu

Prvou premiérou Mestského Divadla z Pasáže v Banskej Bystrici v tomto roku je rozprávka Na paši, ktorá vznikla na motívy známeho diela pre deti Maťko a Kubko od Marianny Grznárovej.

20.01.2016 16:24
Divadlo z Pasáže Foto:
Rozprávka o Maťkovi a Kubkovi v podaní hercov Divadla z Pasáže.
debata

V réžii a dramaturgii Petra Vrťa a Anny Tomaštíkovej sa z malého vajíčka talentu vyliahla pútavá, smiešna, farebná a malebná pštrosia krásavica, ktorá dokázala baviť publikum celú hodinu, napriek tomu, alebo práve preto, že hlavnými protagonistami Divadla z pasáže sú mentálne postihnutí ľudia.

Divadlo s nimi pracuje už viac ako dvadsať rokov a niet viac nadšencov, ktorí s podobným zanietením pristupujú k svojej práci. A naviac, keď ide o dielo, ktoré má osloviť detských divákov. Rozprávka Na paši s hlavnými protagonistami Tomášom Debnárom, Petrom Hudecom a Petrom Darmom, je nielen rozprávaním o tom ako dvaja valasi bačujú na salaši, ale aj vľúdnym, presvedčivým a dojímavým tlmočením o svete vôkol nás. Nepochybne to bude aj preto, že sprievodným slovom poslúžila profesionálna herečka Zuzana Kronerová, ale aj celkovým režijným prístupom, nadšením a túžbou vytvoriť pôvabné dielo pre deti aj dospelých.

Súčasťou predstavenia je aj oživujúca hudobná vložka Anny Tomaštíkovej a Martina Nováka ako aj vstup viacerých hudobných nástrojov, ktoré zaujali publikum na zdanlivo hluchých miestach.

Ako celok pôsobí toto pútavé dielko tak silne emotívne na publikum, že tie úplne najmenšie deti, batoľatá, trošku pomrnkajú, ale nechávajú sa uniesť dejom. Cieľová skupina tohto rozprávania je teda od nula do sto rokov. Je dobre,že vznikajú takéto prosté, ale nesmierne zaujímavé prezentácie, ktoré pracujú s ľuďmi, ktorí zdanlivo nedokážu uniesť hodinovú hru. Premiéra potvrdila, že opak je pravdou a na jej konci stálo na pódiu množstvo umeleckých pracovníkov, ktorí sa na nej podieľali. Súčasťou predstavenia sú aj bábky, bez nich by to nešlo, o rekvizity sa postarali režiséri a Anna Jurčová a Miroslava Zelníková.

V Záhrade Centre nezávislej kultúry na Námestí SNP 16 sa teda premiérovo odohralo predstavenie, ktoré bolo podľa námetu obohatené aj o tvorivé emócie aktérov a tak sa stalo, že Kubko s Maťkom stretnú medveďa, objavia nočné víly a hodina, ktorú s nimi strávite určite nie je premrhaná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo z Pasáže #Maťko a Kubko