Kľúčovou dierkou špehuje divák chaos na psychiatrii

Na renomovanú súkromnú kliniku prichádza Geraldine, ktorá má záujem o miesto sekretárky. Zhýralý psychiater doktor Prentice už pri prijímacom pohovore netají záujem o sex s mladou ženou. V dôvernej situácii ich vyruší jeho neurotická manželka a roztočí karusel neuveriteľných nedorozumení, omylov a chaosu.

29.01.2016 16:16
32 33 klucovou dierkou, Ján Jackuliak (doktor... Foto:
Ján Jackuliak (doktor Rance), Andrea Sabová (Geraldine Barclayová) a Kristína Greppelová (pani Prenticeová) v komédii Kľúčovou dierkou.
debata

„Ľudia si myslia, že píšem fantazijný brak, ale tak to nie je. Možno, že občas niečo preženiem a prekrútim rovnako, ako prekrucujú a premieňajú veci maliari, sú to však realistické obrazy,“ povedal anglický dramatik Joe Orton. Jeho komédiu Kľúčovou dierkou uvedie v piatok 29. januára v premiére bratislavské Divadlo Aréna.

„Je to niečo medzi komédiou a filozofickým traktátom, ale predovšetkým skvelá a brilantne napísaná komédia. Ponúka skvelé herecké príležitosti, skvelé situácie. Pritom vôbec nie samoúčelne, ale veľmi múdre a citujúce západný literárny kánon, filozofické sentencie aj reflexie a tradície moderného európsko-amerického sveta,“ povedal režisér Rastislav Ballek. Komédia nie je jeho parketou, prestížnu cenu DOSKY získal minulý rok za réžiu provokatívnej komornej drámy Mojmír II. alebo Súmrak ríše. „Humor a iróniu v divadle mám rád, občas sa to snažím prezentovať aj vo vážnejších kusoch,“ pokračoval.

Na psychiatrickom oddelení sa rôzne osoby rôznych pohlaví z rôznych dôvodov zbavujú odevov, ktoré sa dostanú do rúk iných. Kolotoč prevlekov komplikuje naškrobený doktor Rance, vypočítavý hotelový sluha Nicholas, pracovitý inšpektor Match a – veľké množstvo whisky. Zmätené vysvetľovanie zámien a nedorozumení vedie k šokujúcim odhaleniam. Okrem iného aj škandalóznych vzťahov a incestu. Divák sa ocitá v pozícii voyera, ktorý kľúčovou dierkou špehuje konanie postáv. Keď sa zdá, že všetci sa už definitívne zbláznili, prichádza vysvetlenie, ktoré je ešte absurdnejšie než to, čo sa do javisku doposiaľ odohrávalo. Sme predsa v blázninci a tam je možné všetko, rovnako ako za jeho múrmi.

Inscenácia Kľúčovou dierkou nie je len banálnou zámenou postáv a ohňostrojom nepredvídateľných situácií, ktorý odpáli jedna lož. Ortonova irónia a satira odkrývajú osamelosť človeka, rozpad manželstva, neschopnosť ľudí komunikovať a dať najavo skutočné city a názory. Klamstvo je predsa jednoduchšie ako pravda, tak ako je jednoduchšie povedať o niekom, že je blázon ako pátrať po príčinách problémov. Optikou výsmechu opisuje krutosť dnešného sveta.

„Britské ponímanie humoru nie je v našich zemepisných šírkach celkom obvyklé, lebo vyplýva z daností veľkej kultúry a veľkej anglosaskej civilizácie. Ale myslím si, že už aj my dostatočne chápeme britský humor, aby sme sa na inscenácii mohli baviť,“ dodal Rastislav Ballek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Aréna #Rastislav Ballek #divadelná premiéra #Ján Jackuliak #Kľúčovou dierkou #Andrea Sabová