Polovica umeleckého súboru Starého divadla dala výpovede

V Starom divadle Karola Spišáka v Nitre to vrie. Nie kvôli prípravám na oslavy jubilejnej 65. sezóny či tvorbe novej inscenácie, ale kvôli nespokojnosti tvorivého kolektívu. V pondelok podali výpovede herci, bývalý umelecký šéf Ivan Martinka, dramaturgička Veronika Gabčíková aj mladý režisér Šimon Spišák. Spolu s oceňovaným režisérom Ondrejom Spišákom a výtvarníkom Karlom Czechom ide o desať ľudí z osemnásťčlenného umeleckého súboru, ktorí ukončia svoje pôsobenie v divadle v posledný aprílový deň.

11.02.2016 18:05
Zázraky pre Alicu, Staré divadlo Karola... Foto:
Kultovou inscenáciou Starého divadla Karola Spišáka sú aj Zázraky pre Alicu.
debata (2)

„Výpovede ma neprekvapili, skôr zarmútili. Nečakal som, že kolegovia pôjdu až takto,“ povedal riaditeľ Starého divadla Karola Spišáka Martin Kusenda. Stal sa ním na základe výberového konania k 15. júnu minulého roka. „Päť hercov z umeleckého súboru nebolo obsadených ani v jednom predstavení, ako zamestnávateľ som povinný im hľadať prácu,“ pokračoval Martin Kusenda. Aj preto sa rozhodol na popud kolegov pre obnovenú premiéru inscenácie O múdrom Kokoškovi. „Žiadal sa ešte jeden silný titul pre deti a zároveň bude peknou pripomienkou scénografa Ivana Hudáka, ktorý navrhol scénu aj bábky,“ spresnil riaditeľ Starého divadla K. Spišáka. Za najdôležitejšie považuje doplnenie umeleckého súboru cez vypísanie konkurzu na miesto herec, herečka a hľadanie dramaturga.

„Jeho autokratická predstava o divadle bez interného režiséra a umeleckého šéfa smeruje k divadlu, ktoré bude do Nitry prinášať priemernú a nenáročnú produkciu, o to viac, že rozpočet divadla nedisponuje finančnými prostriedkami, ktoré by zabezpečili pravidelné externé hosťovanie kvalitných a progresívnych umelcov,“ napísali nespokojní umelci v otvorenom liste predsedovi Nitrianskeho samosprávneho kraja Milanovi Belicovi.

„Za podmienok, aké boli nastavené, sa ukázalo neekonomické zamestnávať dvoch interných režisérov a dvoch interných výtvarníkov. Zatiaľ mi však žiadny režisér vyslovene neodmietol spoluprácu,“ vysvetlil Martin Kusenda. „Keďže v otvorenom liste naznačujú pisatelia niečo o hospodárení, inicioval som hĺbkové kontroly, zamerané na niekoľko posledných rokov,“ dodal.

Kam bude smerovať jedno z najprogresív­nejších divadiel na Slovensku, ukážu najbližšie mesiace. „Profilované dramaturgičkou Veronikou Gabčíkovou a režisérom Ondrejom Spišákom prinieslo minimálne za poslednú dekádu na slovenskú scénu svieže, progresívne trendy moderného bábkového divadla: divadla inteligentného a univerzálneho pre všetky vekové kategórie, vychádzajúceho predovšetkým z antiiluzívnych divadelných postupov, autenticity hereckého prejavu, umnej divadelnej skratky. Nikdy nepodceňovali detského diváka v jeho tvorivej imaginácii. Vznikli pozoruhodné inscenácie, ktoré často vzbudzovali svojou estetikou záujem širokospektrálneho publika i kritickej obce a stali sa doslova kultovými ako napríklad Jánošík, Palculienka, Tri prasiatka, Dogville či Zázraky pre Alicu,“ zhodnotil divadelný publicista Miroslav Ballay.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre #Veronika Gabčíková #Miroslav Ballay #Ivan Martinka