Cenu ministra kultúry získalo aj Divadlo Štúdio tanca

"Ťažko určiť, kedy a prečo vznikne nápad. Dôležitý je stupeň poznania. Informácie si v mozgu ukladáme a v pravej chvíli sa zmenia na nápad," hovorí sochár, dizajnér a vysokoškolský pedagóg Štefan Klein.

04.03.2016 09:00
33 klein cena ministra  4271369 Foto:
Štefan Klein si včera prezval Cenu ministra kultúry.
debata (13)

Včera si prezval Cenu ministra kultúry vo Dvorane MK¤SR za významný prínos v oblasti dizajnu dopravných prostriedkov. Hodnotiaca komisia ocenila najmä jeho návrh a vývoj „lietajúceho auta“, ktorým zaznamenal celosvetový úspech.

Za hraný debut Koza si odniesol cenu aj režisér a producent Ivan Ostrochovský za mimoriadny a inovatívny prínos v oblasti filmovej tvorby a úspešnú prezentáciu v zahraničí. Jeho príbeh bývalého boxera, ktorý musí zarobiť peniaze pre tehotnú priateľku, získal už viac ako tucet ocenení z rôznych festivalov. Pod názvom Príbehy z prítmia vyšiel súbor poviedok o neľahkej dobe päťdesiatych rokov 20. storočia. Autor – spisovateľ a bývalý politický väzeň Rudolf Dobiáš – bol ďalším z ocenených.

Za významný prínos k rozvoju slovenského tanečného umenia vytvorením zázemia pre vznik množstva pôvodných diel a úspešnú propagáciu v zahraničí získalo cenu Divadlo Štúdio tanca z Banskej Bystrice. Aj Moyzesovo kvarteto, ktoré je od založenia pred štyridsiatimi rokmi jedným z najpopulárnejších komorných zoskupení na Slovensku.

„Za vznik a dlhoročnú podporu múzea Danubiana, tvorivú angažovanosť pri vízii a realizácii jeho architektonickej dostavby, jedinečný príklad skutočného európanstva a za propagáciu slovenského umenia doma a v zahraničí“ udelil minister cenu aj zberateľovi, mecenášovi a propagátorovi umenia Gerardovi Meulensteenovi. Cenu za celoživotný prínos v oblasti umenia získala dramaturgička a scenáristka Jana Liptáková.

Cena ministra kultúry sa udeľuje jednotlivcom alebo kolektívom ako prejav ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov za predchádzajúci kalendárny rok. Tento rok prijalo ministerstvo 65 návrhov na jej udelenie. Posudzovala ich trinásťčlenná hodnotiaca komisia na čele s filmovým teoretikom Martinom Šmatlákom.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Klein #Cena ministra kultúry