Zomrel operetný spevák Slavomír Benko, známy aj z Repete

Vo veku nedožitých 66 rokov zomrel v pondelok 21. marca po ťažkej chorobe bývalý spevák, herec, režisér a jedna z najvýznamnejších operetných osobností Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove Slavomír Benko. Jeho lyrický barytón poznali návštevníci divadiel po celom Slovensku, ale aj televízni diváci.

22.03.2016 15:53
debata

Slavomír Benko sa narodil v roku 1950 v Poproči (okres Košice-okolie) a už ako 20-ročný nastúpil do prešovského DJZ ako operetný sólista. Verný prešovskému divadlu zostal takmer tridsať rokov. V priebehu desaťročí stvárnil množstvo spevoherných postáv ako napríklad Caramella z Noci v Benátkach, Harolda Hilla v Túlavom kapelníkovi, Alexandra Macedónskeho v spevohre Gordický uzol, Edmonda v Grófke Marici, Danila vo Veselej vdove či postavu Boleslava Baranského v Poľskej krvi a Changa v Zemi úsmevov.

V repertoári však mal aj množstvo muzikálových úloh – Jack London v muzikáli Ohnivák, Pseudolus V Ríme na fóre, Hans Christian Andersen v Rozprávke môjho života, Henry Higgins v My Fair Lady, Starosta v muzikáli Krysař. Režisér Jozef Bednárik ho obsadil aj do postavy mliekara Tovjeho v slávnom muzikáli Fidlikant na streche. Ako režisér sa podpísal napríklad pod veľmi úspešnú spevohru Stará komédia, ktorá mala vyše 200 repríz, spevohru Dcéra dvoch otcov či Madam Pompadúr.

Okrem domovskej scény hosťoval napríklad aj v Štátnom divadle (ŠD) v Košiciach, kde v alternácii s Petrom Dvorským stvárnil postavu Feriho Kerekeša v operete Emmericha Kálmána Čardášová princezná.

Ako vyštudovanému učiteľovi výtvarnej výchovy a matematiky mu bolo blízke aj výtvarné umenie. Venoval sa sochárstvu, maľbe aj kresbe a svoje diela predstavil nielen v rodnom Poproči, kde po zrušení prešovskej spevohry žil, ale aj na mnohých výstavách. Svoj výtvarný talent naposledy predstavil v košickom divadle v muzikáli Na skle maľované, kde spolupracoval nielen na jeho výtvarnej stránke, ale bol aj autorom známych karikatúr postáv.

Verejnosti je známy aj z televíznej relácie Repete, kde vystupoval spoločne s manželkou Annou. Posledná rozlúčka so Slavomírom Benkom sa uskutoční vo štvrtok 24. marca o 14. hodine v Krematóriu v Košiciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Prešov #Divadlo Jonáša Záborského #opereta #Slavomír Benko #DJZ #Repete